Política

Crisi de govern a Polònia per la destitució del vice-primer ministre

La coalició trontolla després que un dels tres partits hagi abandonat el gabinet pel cessament del seu líder

L’executiu liderat per Morawiecki podria perdre la majoria

El primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va destituir ahir el vice-primer ministre, Jaroslaw Gowin, líder d’un dels tres partits que constitueixen la coalició de govern, per desacords en les principals línies polítiques de l’executiu.

Pel primer ministre, Gowin i els membres del seu partit, Acord, s’haurien comportat de manera deslleial i no haurien treballat prou, segons va explicar el portaveu del govern, Piotr Müller, en una compareixença davant la premsa. En els darrers dies s’havien multiplicat les desavinences entre el partit de Gowin i l’ultraconservador Llei i Justícia (PiS), la formació majoritària de l’executiu polonès i a la qual pertany Morawiecki.

Entre les seves diferències, destaquen l’oposició de Gowin a la reforma de la llei de mitjans de comunicació, la reforma judicial i el pla de recuperació econòmica, les principals iniciatives de l’executiu.

El portaveu del govern va assegurar que l’actitud dels seus socis de coalició demostra que han incomplert el pacte que se’ls exigia mantenir i, per això, és millor “separar-se”.

Segons el portaveu del govern, Gowin i els membres del seu partit han actuat “de manera poc lleial” pel rebuig a diverses propostes del PiS, com la reforma tributària i els pressupostos del pla de recuperació econòmica, quan al seu moment hi van votar a favor al Congrés.

La reforma legislativa que el PiS va emprendre el 2015, i que ha enfrontat el govern polonès amb la justícia europea, ha estat àmpliament criticada per Gowin, que també s’ha mostrat en desacord amb la distribució de fons que el PiS planeja fer amb els fons de recuperació europeus post-Covid.

En una entrevista emesa dilluns passat a la televisió polonesa, Gowin va carregar també contra la nova llei de mitjans de comunicació proposada pel partit de Morawiecki. La reforma legal afectaria només un canal de televisió de propietat nord-americana que s’ha mostrat crític amb l’executiu.

Segons Gowin, el govern nord-americà va deixar “clar que l’entrada en vigor d’aquesta llei sense una esmena significaria congelar les relacions polítiques i econòmiques entre els EUA i Polònia”.

En la seva compareixença, el portaveu del govern polonès va convidar a cooperar “tots els membres d’Acord que vulguin implementar els acords” prèviament pactats. Però, després de la destitució del seu cap de files, Acord va anunciar que abandonava l’executiu. “Deixem el govern amb el cap ben alt”, va dir Gowin, que hi va afegir que el seu cessament suposa la fi de la Dreta Unida i la ruptura de la coalició. Acord té deu diputats al Parlament i la sortida de Gowin podria significar la pèrdua de la majoria i forçar el primer ministre a avançar les eleccions previstes per al 2023. Gowin va explicar que es va assabentar de la seva destitució a través dels mitjans de comunicació, quan el portaveu del govern ho va anunciar en roda de premsa.

LA DATA

2019
El PiS
no va renovar la majoria absoluta i per continuar al poder va haver de fer coalició amb dos partits més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’acceptar suborns

barcelona