Política

L’aeroport de Kabul torna a la calma i es reprenen els vols d’evacuació

La tripulació d’un avió de l’exèrcit nord-americà acull més de 600 civils afganesos que volien fugir dels talibans en una imatge que es fa viral

L’aeroport reprèn la seva activitat després del caos d’aquest dilluns

L’Aeroport Hamid Karzai de Kabul s’ha despertat aquest dimarts en una certa calma després del caos i les imatges de desesperació viscudes aquest dilluns quan milers de persones es van acumular a les instal·lacions i a les pistes per intentar fugir dels talibans, que ahir van declar la seva victòria i la fi de la guerra al país. “La situació està sota control”, ha assegurat el representant de l’OTAN per a l’Afganista, Stefano Pontecorvo, a través de Twitter, assegurant que la pista està oberta i que es veuen aterrar i enlairar avions.

Els Estats Units han reprès els vols militars a l’aeroport de Kabul, després d’haver-los interromput pel caos provocat durant aquest dilluns davant l’entrada a les instal·lacions de milers d’afganesos que volien fugir del país.

Així ho ha anunciat en roda de premsa des del Pentàgon el vice director de Logística de l’Estat Major, el general Hank Taylor, que ha assegurat que hi ha prop de 3.500 soldats desplegats a l’aeroport per garantir la seguretat a l’aeroport i l’evacuació d’estrangers i aliats afganesos del país.

El portaveu del Departament de Defensa dels EUA; John Kirby, ha assegurat que el país nord-americà donarà per acabada la seva missió a l’Afganistan quan acabi l’evacuació dels estatunidencs que hi ha al país asiàtic, cosa que calcula serà el 31 d’agost, si es manté el ritme de treure 5.000 persones al dia.

Segons ha informat Defense One , un avió de l’exèrcit nord-americà ha evacuat 640 afganesos cap a Qatar en un aparell que ha superat àmpliament la seva capacitat. Segons informa aquest mitjà de comunicació nord-americà, van ser els mateixos tripulants els qui van decidir evacuar el màxim de civils afganesos, que com molts altres milers van acudir aquest dilluns a l’aeroport per intentar fugir dels talibans.

Durant el caos generat a l’aeroport per la invasió de pistes i de les instal·lacions van morir sis persones com a conseqüències dels trets que els soldats nord-americans van tirar per dissoldre l’aglomeració. Moltes persones van morir també en agafar-se del tren d’aterratge de l’avió quan s’enlairava.

Alguns vídeos per les xarxes mostren com cauen els cossos de les persones que, desesperades, volien fugir de Kabul enfilant-se als aparells militars.

D’altra banda, el govern de Joe Biden ha decidit destinar 500 milions de dòlars per ajudar els refugiats i migrants afganesos que hagin de fugir del país després de la tornada al poder dels talibans. També destinarà aquests fons “d’emergència” de forma bilaterals a aquells països que acullin afganesos, així com a grups humanitaris i organitzacions internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta