Política

Sánchez triarà la delegació estatal en la taula de diàleg en funció de l’ordre del dia

El president espanyol medita si va a la cita del setembre i en vol conèixer el guió abans de decidir l’alineació dels noms

Està atent a la tensió entre ERC i Junts

Abans de decidir quina és l’alineació, millor saber a què es juga i amb quines regles i quin guió de partit. Aquesta és la convicció del president espanyol, Pedro Sánchez, que quan falten només vint dies per a la reactivació de la taula de diàleg encara no té decidit el seu equip titular a la delegació estatal que seurà davant del conjunt català, amb Pere Aragonès al capdavant. Fonts de La Moncloa asseguren que la determinació de qui anirà a la cita de Barcelona –en un lloc per concretar i un dia, entre el dilluns 13 i el divendres 17 de setembre, per fixar– no està presa, i no per desídia sinó per la cautela de voler saber abans quin és l’ordre del dia de la cimera i adequar els perfils ministerials al guió de la trobada. Si bé és esperat que Sánchez i Aragonès copresideixin la revifalla de l’eina pactada entre el PSOE i ERC com a preu a la investidura –ara seurien per primer cop en un pla d’igualtat els dos ideòlegs de la taula quan el cap de taula el 26 de febrer del 2020 era Quim Torra–, Sánchez no ha decidit si ell hi anirà i condiciona la presència a una agenda en què les cites internacionals pesen cada dia més.

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va voler destacar ahir amb ironia que acabava de superar la primera compareixença després del parèntesi de les vacances d’estiu sense haver de contestar cap pregunta de Catalunya, una fita que depèn en bona part d’ella (és ella qui guia el torn de preguntes a la sala i qui pregunta), però alhora al govern ningú obvia que la carpeta catalana trucarà aviat a la porta. “La prioritat se situa en allò que és urgent i immediat”, afirma la portaveu i ministra de Política Territorial. Ras i curt: la crisi dels menors de Ceuta i el fil diplomàtic amb el Marroc, l’evacuació de l’Afganistan, i les zones afectades per incendis al juliol i l’agost. De fet, avui està citat a La Moncloa el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas, del PP, per abordar la crisi dels 700 menors que Interior volia deportar en blocs de quinze.

Pactar un dia del 13 al 17

Tot i que l’Afganistan ha suposat un viratge de 180 graus en l’equador de la legislatura i en ple agost, el president espanyol no s’ha plantejat en cap moment proposar a la Generalitat un ajornament i es disposa a obrir la interlocució per fixar el dia, l’hora i el lloc del partit de tornada del que es va disputar el 26 de febrer al saló Tàpies de La Moncloa. Sánchez, segons el seu entorn, viu atent a la creixent tensió entre ERC i Junts –en punts com ara el de la via unilateral– i no descarta que la tibantor vagi a més quan s’acosti la Diada, però alhora confia a poder aïllar el soroll intern de governs –també n’hi ha entre el PSOE i Podem– per omplir de contingut la segona edició de la taula de diàleg, que havia d’arribar al cap d’un mes i s’ha demorat un any i mig.

Vacant de Calvo i Ábalos

En la primera cita, la delegació estatal tenia set integrants: Sánchez, Carmen Calvo (vicepresidenta), José Luis Ábalos (Transports), Salvador Illa (Sanitat), Carolina Darias (Política Territorial), María Jesús Montero (Hisenda) i Manuel Castells (Universitats). El canvi de govern del juliol ha deixat vacants de puntals –Calvo i Ábalos– i el dubte de si Miquel Iceta hi serà tot i deixar Política Territorial per Cultura. Tres fixos seran Rodríguez (Política Territorial), Raquel Sánchez (Transports) i la dona forta de Podem, la vicepresidenta Yolanda Díaz.

Albares i Ribera aniran al Congrés

El govern de Pedro Sánchez afronta avui a la Diputació Permanent del Congrés –que substitueix el ple en períodes no hàbils com l’estiu– quinze peticions de compareixences que van des del president fins a ministres. Tres dels al·ludits, José Manuel Albares (Exteriors), Teresa Ribera (Transició Ecològica) i Carolina Darias (Sanitat) s’han anticipat i han registrat al Congrés la petició de compareixença voluntària per la setmana que ve. Albares relatarà l’evacuació de l’Afganistan i la vicepresidenta Ribera explicarà l’escalada del preu de la llum, que enerva l’oposició i Podem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Països Baixos

L’extrema dreta multiplica per set els resultats a les europees, segons els sondejos

Barcelona
Estat Espanyol

El jutge defensa que pot citar Begoña Gómez enmig del període electoral

Barcelona
la crònica

Una fundació que encén els ànims

política

ERC defensarà comptabilitzar els vots dels exiliats al Parlament

barcelona
estats units

Un jutge ordena a Steve Bannon, exassessor de Trump, ingressar a presó el juliol

barcelona
alemanya

Scohlz defensa les deportacions a l’Afganistan i Síria després de l’atac a Mannheim

barcelona
Guerra a Europa

Biden i Macron prometen mantenir el suport a Ucraïna

Barcelona
política

L’Audiència obliga a portar a judici subvencions de l’exconseller Homs

barcelona

Serret visita una de les empreses gironines beneficiaria de més fons europeus

girona