Política

Biden es vanta d’haver posat fi a dues dècades de guerra

El president nord-americà assenyala que els Estats Units tenen altres prioritats en l’agenda exterior com ara la Xina i Rússia

Anuncia una nova era en la política internacional sense el desplegament de forces terrestres

El president dels Estats Units, Joe Biden, va justificar ahir, en un discurs televisat, la caòtica retirada de les forces nord-americanes de l’Afganistan, vint anys després de la invasió, amb l’argument que el país ha de girar full de dues dècades de guerra i concentrar-se en els nous reptes que afronta el país en matèria internacional com ara la competència de la Xina i la relació amb Rússia.

Amb un retard molt criticat pels mitjans nord-americans, en la seva al·locució Biden va mirar de capgirar les crítiques a la improvisació dels darrers dies en l’evacuació de personal nord-americà i col·laboradors dels EUA de l’Afganistan i es va vantar d’haver estat el president que posava fi a “una guerra inacabable”, un fet que no havien aconseguit els seus tres predecessors a la Casa Blanca.

Sense esmentar-lo pel nom, Biden va recordar que va ser l’anterior president nord-americà, Donald Trump, qui va pactar una data de retirada de les tropes dels Estats Units amb l’Afganistan, l’1 de maig passat, un termini que no es va complir.

Davant les crítiques a l’evacuació massiva dels darrers dies, el mandatari va argumentar que haver-la començat abans, com li demanaven molts, hauria estat encara pitjor per als soldats nord-americans. Biden, que va recordar en diverses ocasions la seva condició de comandant en cap dels EUA, va advertir del risc que hauria suposat retirar miles de tropes al juny o al juliol, “en plena guerra civil.

El cap de la Casa Blanca va afirmar que els responsables militars nord-americans han estat treballant “24 hores al dia” des que els talibans van recuperar el poder a l’Afganistan per desallotjar tots els ciutadans nord-americans i els col·laboradors de Washington i que ho continuaran fent amb tots els qui ho demanin més enllà de la data del 31 d’agost. “No hem acabat la feina”, va recordar el mandatari.

El president nord-americà va mirar d’aportar un to didàctic a l’explicació dels perquès de la retirada abrupta d’una guerra costosíssima per als nord-americans, tant en termes de vides humanes com econòmics. Biden va remarcar que “l’obligació fonamental d’un president és defensar Amèrica”, no de les amenaces del 2001, sinó de les actuals.

En aquest sentit, el mandatari va recordar que els Estats Units van envair l’Afganistan, ara fa vint anys, no perquè hi tinguessin cap “interès vital”, sinó perquè era aquell país on la xarxa Al-Qaida d’Ussama ben Laden tenia la base des de la qual es van ordir els atemptats de l’11 de setembre del 2001 a nova York, Washington i Pennsilvània.

Els Estats Units –va dir Biden– continuaran combatent el terrorisme des de l’Afganistan i des d’on calgui, però no necessiten el “desplegament de forces terrestres” per fer-ho. “El món ha canviat”, hi va afegir, i Washington té altres eines per defensar la seva seguretat com ara els serveis d’intel·ligència, les sancions econòmiques i la diplomàcia. “No cal quedar-se una dècada més a l’Afganistan”, va resumir el president dels Estats Units, que va anunciar “un canvi d’era” en la política internacional de Washington.

De fet, la retirada total de les tropes nord-americanes de l’Afganistan havia estat una de les promeses de Biden durant la campanya per a les eleccions presidencials del novembre del 2020. Ningú no es podia imaginar, però, aleshores, que el replegament seria tan precipitat, després de la tornada triomfal dels talibans al poder i amb un balanç sagnant de soldats nord-americans morts en l’atemptat d’Estat Islàmic a l’aeroport de Kabul, als quals Biden va retre ahir un altre homenatge.

LES FRASES

No volia allargar una guerra inacabable, ni allargar la retirada de les tropes
La seguretat dels EUA no depèn de mantenir milers de soldats desplegats
Joe Biden
president dels estats units
La veritable decisió era retirar-se o augmentar la presència militar a l’Afganistan


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs