Política

Aragonès demana confiança en la taula de diàleg i insta els més crítics a “concretar alternatives”

El president de la Generalitat defensa celebrar un referèndum com el d’Escòcia “al més aviat possible”

Sobre l’ampliació del Prat, torna a reclamar el traspàs de competències i assegura que “en 15 dies no ens jugarem el futur de la infraestructura”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la taula de diàleg davant les crítiques, el menyspreu i “els enemics”que ha tingut des del primer moment. En una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, Aragonès, que ha situat la reunió dijous o divendres de la setmana que ve, ha defensat l’estratègia de la negociació per a buscar una solució al conflicte polític a curt termini: “Si algú creu que hi ha una alternativa, que la concreti, no només amb paraules. I crec que no s’ha concretat”. També ha defensat la celebració d’un referèndum “com el d’Escòcia, al més aviat possible”. De fet, ha reiterat que en la taula de diàleg no és parlarà sobre infraestructures o sobre la polèmica ampliació de l’Aeroport del Prat perquè l’objectiu de la reunió és el conflicte polític, que insisteix ha de centrar-se en la celebració del referèndum i l’amnistia i que necessita la màxima unitat dels partits. “Hem de tenir la claredat estratègica de mirar més enllà, de saber que tenim un 52% de diputats independentistes al Parlament, i que tenim la força per avançar cap a l’autodeterminació i l’amnistia”.

Aragonès ha insistit en la importància de la reunió i amb què el més “natural” és que el president espanyol, Pedro Sánchez, hi assisteix. El president ha demanat “confiança” en el diàleg entre els independentistes, assegurant que portaran a la trobada les reivindicacions del carrer i de les pancartes de moltes manifestacions, com el “sit and talk” que també va reclamar l’expresident Quim Torra. “Hi ha un escepticisme lògic, però hem de confiar en la nostra força. No s’ha de menystenir”.

Cal enfortir la unitat de l’independentisme, amb una estratègia més compartida”, ha afirmat.

Traspàs aeroports

Aragonès ha tornat a reclamar “la reivindicació històrica” del traspàs dels aeroports després de la retirada de la inversió per a l’aeroport del Prat anunciada pel govern espanyol: “En 15 dies no ens jugarem el futur de la infraestructura” ni el futur mediambiental. I ha insistit en criticar la postura del govern espanyol que intenta culpar la Generalitat de la retirada d’inversions: “Qui decideix si se suspèn o s’aprova és el govern espanyol. S’ha volgut crear la ficció com si fóssim nosaltres els qui decidim el DORA”. Mostra de l’afectació ambiental que s’ha de mesurar, creu Aragonès, és el fet que la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, “no ha dit ni piu de l’ampliació de l’Aeroport”.

Aragonès, que també ha manifestat la seva confiança en la gestió del vicepresident Jordi Puigneró, ha dit que es va acordar que es debatria l’ampliació del Prat al pla director. Concretament, s’havia de fer mitjançant la taula institucional –on hi ha presents els ajuntaments i altres afectats.

Després que s’hagi assegurat que la decisió del govern espanyol va venir precedida per unes piulades d’Aragonès, el president ha dit que el que s’intenta és “amagar la divisió del govern espanyol”, entre els ministres del PSOE i Podem. “Han intentat amagar la seva divisió, que és lògica perquè és una inversió complexa i difícil, en què s’ha de preservar els espais de biodiversitat i en què la reducció d’emissions és clau”, ha continuat. També ha cridat a “adaptar” els calendaris regulatoris d’Aena si cal més temps per a pensar el projecte. “Bé que canvien la regulació quan els convé”, ha etzibat.

Aragonès també ha lamentat que el govern espanyol no hagi contemplat alternatives a l’actual projecte d’ampliació del Prat: “El que no ha fet el govern espanyol, que és treballar per les alternatives, ho farà el govern”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES