Política

Anne Hidalgo es llança a la conquesta de l’Elisi

L’alcaldessa de París formalitza la candidatura a les presidencials de la primavera del 2022 reivindicant els seus orígens i amb un missatge ecologista, feminista i social

La socialista promet acabar amb “l’arrogància” del mandat de Macron

Ja és ofi­cial. L’alcal­dessa de París, la soci­a­lista Anne Hidalgo, es llança a la cursa per l’Elisi. “Avui, estic pre­pa­rada. Per això, humil­ment, he deci­dit ser can­di­data a la pre­sidència de la República fran­cesa [...] per ofe­rir un futur a tots els nos­tres fills” i “cons­truir una França més justa”, va pro­cla­mar, ahir, Hidalgo, en un acte del Par­tit Soci­a­lista a Roan (Nor­man­dia) amb la ban­dera fran­cesa i l’euro­pea.

La soci­a­lista, de 62 anys i al cap­da­vant de l’alcal­dia de París des del 2014, suma així el seu nom a la llarga llista de can­di­dats de l’esquerra a les pre­si­den­ci­als del 2022. L’anunci no ha estat cap sor­presa. Arriba després de mesos de reu­ni­ons entre líders soci­a­lis­tes per asse­gu­rar-se suports de cara a la nomi­nació del Par­tit Soci­a­lista en el congrés del cap de set­mana que ve. Res no ha estat fet a l’atzar; ni l’hora. Al matí, l’anunci, al ves­pre, entre­vista a la tele­visió púbica i dime­cres, publi­cació del lli­bre Une femme française, en què explica la seva visió de l’Estat francès.

Tam­poc va ser triat a l’atzar el lloc de l’anunci, el moll de la nor­manda Roan, gover­nada pel soci­a­lista Nico­las Mayer-Ros­sig­nol, afí a la bat­llessa. Un lloc per­fecte per esce­ni­fi­car la recon­versió indus­trial a través de la tran­sició ecològica, que serà un dels punts de la seva cam­pa­nya, jun­ta­ment amb la justícia social i els valors de la República: lli­ber­tat, igual­tat i fra­ter­ni­tat.

Ree­le­gida alcal­dessa de París no fa ni un any i mig, el 28 de juny del 2020, es va rei­vin­di­car com la can­di­data de l’experiència i va recor­dar els seus orígens anda­lu­sos. “Vinc a par­lar-vos de França. Jo, una dona fran­cesa nas­cuda a Espa­nya que va arri­bar al nos­tre país als dos anys i es va criar en un barri popu­lar de Lió”, va des­ta­car.

També va recor­dar el seu avi, “con­dem­nat a mort per un tri­bu­nal miliar del fran­quisme”, que va trans­me­tre al seu fill “l’amor per França, país de les lli­ber­tats, de la República i de Vic­tor Hugo”. Ara, està pre­o­cu­pada “per aquesta França” que li va donar la seva “opor­tu­ni­tat”, ja que con­si­dera que “el model repu­blicà es des­in­te­gra”. Es pre­senta perquè vol “ofe­rir un futur” a tots els seus “fills”, va dir en el seu dis­curs amb to femi­nista. “Vull que aques­tes mares que edu­quen els seus fill soles no que­din aban­do­nes a la pre­ca­ri­e­tat i a la inse­gu­re­tat. Aques­tes dones ho pas­sen mala­ment, pit­jor remu­ne­ra­des que els homes, obtin­dran la igual­tat plena de sous”, hi va afe­gir, cri­ti­cant la gestió de Macron.

“El quin­quenni que està a punt d’aca­bar i que havia d’unir els fran­ce­sos els ha divi­dit més que mai. Havia de solu­ci­o­nar pro­ble­mes soci­als i han empit­jo­rat. Havia de pro­te­gir el pla­neta i va donar l’esquena als eco­lo­gis­tes”, va retreure al man­da­tari cen­trista. Hidalgo va pro­me­tre aca­bar amb “el menys­preu i la supèrbia d’aquells que tan poc saben” de la seva vida, “però deci­dei­xen lluny de nosal­tres, cons­tant­ment, sense nosal­tres”, va dir Hidalgo sense citar Macron ni la revolta dels armi­lles gro­gues. La soci­a­lista inten­tarà tren­car el duel que Macron i la seva prin­ci­pal opo­si­tora, la ultra­dre­tana Marine Le Pen, man­te­nen des dels comi­cis del 2017, que va gua­nyar el pri­mer.

Son­de­jos en con­tra

Després de ser la pri­mera dona a ocu­par l’alcal­dia de París, aspira a repe­tir la fita amb la pre­sidència de França, però haurà de remun­tar els son­de­jos, que li donen entre el 7% i el 9% d’intenció de vot en la pri­mera volta d’abril. Macron i Le Pen tenen entre un 24% i un 25%, cotit­zant-se com a únics can­di­dats que pas­sa­ran a la segona volta de maig del 2022.

Le Pen, bolcada en la campanya

La líder ultradretana francesa Marine Le Pen va cedir formalment, ahir, les regnes del seu partit Rassemblement National (RN) al seu número dos, el jove Jordan Bardella, per dedicar-se per complet a la cursa per les eleccions presidencials de la primavera del 2022. En un discurs davant centenars de militants a Frejús (sud-est de Provença) en què es va presentar com la defensora de les “llibertats”. Una defensa de les llibertats que passa pel certificat de vacunació imposat pel govern del president centrista Emmanuel Macron. Una mesura que considera un “atemptat desproporcionat a la llibertat”. “Si dissabte rere dissabte, milers de persones coregen la paraula [llibertat], és perquè hi ha un malestar que cal estudiar”, va dir Le Pen, que va precisar que això no significa que estigui en contra de les vacunes, sinó “a favor de la llibertat de vacunació”. Durant l’acte, la dirigent ultradretana francesa també va desgranar els temes principals de la seva campanya: la migració i la seguretat. A Le Pen, que les enquestes, per ara, situen en la segona volta, se li podria complicar la situació si, finalment, l’estrella televisiva Eric Zemmour oficialitza la seva candidatura. Les seves declaracions són obertament racistes, sovint sexistes i antimusulmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.