Política

Mínim avantatge de l’SPD davant la CDU a les eleccions d’Alemanya

Olaf Scholz celebra com un “gran èxit” els resultats de l’SPD i diu que els votants volen que sigui canceller

El cristianodemòcrata Laschet diu que farà “el que calgui” per intentar formar un govern liderat per la CDU

El candidat socialdemòcrata (SPD) a la cancelleria d’Alemanya, Olaf Scholz , obté una lleugera avantatge sobre el bloc d’Armin Laschet (l’hereu de la CDU de Merkel) en les eleccions d’aquest diumenge, en les primeres projeccions de vot. El paper dels liberals i els verds serà clau per determinar el color definitiu del nou govern, que pot trigar mesos a ser una realitat.

El candidat dels socialdemòcrates (SPD) a les eleccions d’Alemanya, Olaf Scholz, ha celebrat com un “gran èxit” els resultats de la formació als comicis i ha afirmat que els votants volen “un canvi” i que ell sigui canceller. En un discurs des de la seu del partit a Berlín, Scholz ha admès que serà “una nit llarga” però ha demanat “pragmatisme, confiança i cohesió. El candidat de la CDU/CSU, Armin Laschet, també ha admès que cal esperar als resultats definitius, però ha avisat que farà “tot el que calgui” per intentar formar un govern liderat pels cristianodemòcrates.

Els Verds, en tercera posició, prefereixen un executiu amb l’SPD i han apuntat que la CDU ha tingut un resultat històricament dolent.

El Partit Liberal, amb un 11% dels vots, també seran clau a l’hora de negociar la formació d’un nou govern.

“Som un partit pragmàtic que sap com governar”, ha remarcat Scholz, que també ha insistit en què exemplifiquen també “l’optimisme”. “Esperarem als resultats finals i, després, ens posarem a treballar”, ha afegit.

El secretari general dels socialdemòcrates, Lars Klingbeil, ha afirmat en declaracions a la premsa del país que “Olaf Scholz té el mandat per formar el proper govern alemanys”.

Malgrat l’entusiasme a la seu socialdemòcrata, a la CDU no tiren la tovallola, tot i admetre els mals resultats que apunten els primers sondejos. “Farem el que calgui per formar un govern liderat per la CDU”, ha afirmat Laschet en un primer discurs des de la seu del partit.

El successor d’Angela Merkel al capdavant dels cristianodemòcrates alemanys ha dit que té un “mandat clar” per evitar un govern d’esquerres a Alemanya. Per això, ha demanat “superar contradiccions” entre els partits. Cap formació, de fet, té l’opció de governar sense almenys dues altres, excepte si la CDU i l’SPD repeteixen la gran coalició actual.

“Sembla que, per primera vegada, tindrem un govern alemany amb tres socis en coalició i, nosaltres, com a CDU, hem rebut un mandat clar dels votants: un vot per la CDU és un vot en contra d’un govern d’esquerres”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona