Política

ECP vol que el Parlament expressi suport a Aragonès per l’impuls a la taula de diàleg “entre governs i sense terminis”

Els comuns reclamen que la cambra rebutgi el projecte inicial d’Aena pel Prat i que l’executiu protegeixi la Ricarda

En Comú Podem vol que el Parlament expressi el seu suport al president de la Generalitat, Pere Aragonès, “en l’impuls de la taula de diàleg”.

Aquesta és una de les propostes de resolució (PR) que han registrat els comuns en el marc del debat de política general. Estableixen que la negociació ha de ser “sense terminis, de Govern a Govern”, amb delegacions conformades “únicament” per membres dels executius. Tot plegat, després del xoc entre ERC i Junts en la darrera reunió d’aquest espai de negociació, en què només hi van acabar assistint consellers republicans.

En una altra PR, volen que la cambra rebutgi el projecte inicial d’Aena pel Prat i que insti l’executiu a garantir l’espai natural protegit del Delta de Llobregat i, en especial, la Ricarda.

Els comuns volen que l’executiu aposti per un sistema aeroportuari català orientat a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle; garantir la preservació de l’entorn natural protegit i impulsar connexions ferroviàries eficaces per connectar Catalunya amb el País Valencià, França, Madrid i principals destinacions a un radi de 500 km. Això, per poder substituir progressivament els vols inferiors a aquesta distància. Els de Jéssica Albiach volen que el Parlament expressi “la seva oposició al projecte inicial presentat per AENA d’ampliació de l’aeroport Josep Tarradellas – Barcelona El Prat”.

Una altra iniciativa d’En Comú Podem és per un nou model de finançament. Volen que la cambra insti el Govern a reclamar a l’executiu espanyol la presentació d’un nou model de finançament abans de final d’any. I a presentar abans de tres mesos, al Parlament, perquè sigui debatuda i reculli consens suficient, una proposta de nou model de finançament per a Catalunya.

De fet, una altra proposta que els comuns portaran a votació és la demanda al Govern de “culminar el traspàs de rodalia, tot reclamant a l’Estat la transferència del dèficit tarifari per poder gestionar directament el servei”.

Els Jocs Olímpics d’Hivern centren una de les propostes del paquet dels comuns. Insten el Govern a garantir que tots els territoris proposats com a seu o subseu rebin tota la informació detallada del projecte “i després poder decidir la seva participació mitjançant un referèndum”.

També insten el Govern a desenvolupar un nou marc legislatiu per modernitzar el sistema de policia a Catalunya i els serveis d’emergència. També iniciar els treballs per a la creació d’un mecanisme extern i independent d’avaluació, control i rendició de comptes i augmentar els mitjans dedicats a la traçabilitat de les actuacions policials, especialment pel que fa a l’ús d’eines policials altament lesives.

Una de les PR també demana que el Govern faci la gestió “oportuna” amb l’executiu espanyol, “mitjançant la Llei general de comunicació audiovisual, a fer una aposta ferma i concreta de blindatge del català, garantint una adequada oferta i producció d’audiovisual en llengua catalana”. Aquesta mateixa iniciativa constata la urgència d’arribar a acords amplis per renovar el consell de govern de la CCMA abans d’acabar l’any.

La resta de les propostes demanen dotar de més pressupost l’atenció primària; que s’incrementi fins als 1.000 milions d’euros els diners destinats a habitatge, durant el 2022; o crear una empresa pública per produir, distribuir i comercialitzar energia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona