Política

El referèndum, el diàleg i l’estratègia per resoldre el conflicte marquen el final del debat de política general

L’independentisme no coincideix en el full de ruta que ha d’agafar Catalunya

Les diferents estratègies per afrontar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya han marcat el final del debat de política general al Parlament.

Esquerra ha defensat la via dialogada. “La confrontació més útil és la que es fa negociant. Aprofitem totes les oportunitats”, ha reivindicat la portaveu d’ERC, Marta Vilalta.

La CUP ha insistit a plantejar un referèndum aquesta legislatura com un “pla B” a la taula de diàleg.

Per la seva banda, Junts per Catalunya ha assegurat que l’únic que podria substituir l’1-O és un referèndum acordat. La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha criticat l’“unionisme màgic” del PSOE que pretén fer oblidar l’independentisme amb “propostes que no compliran”.

Durant el seu torn la portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, ha defensat que el diàleg és “l’únic camí” i ha celebrat que ERC, comuns i socialistes hagin arribat a una entesa per transaccionar una proposta de resolució de defensa de la taula de diàleg. En aquest punt ha aprofitat per instar Junts a sumar-se a la negociació i que no la facin servir “com a arma llancívola contra l’adversari polític”. En referència a les iniciatives referents a la independència plantejades per Junts, ERC i CUP, Romero ha dit que són “estèrils” i que el 2017 només van provocar “engany, frustració i dolor”.

El portaveu de Vox al Parlament, Joan Garriga, ha denunciat que el “tripartit de l’odi i la divisió” en referència a ERC, Junts i la CUP “tornen a l’atac” amb un nou referèndum i el dret a l’autodeterminació. I ha avisat que portaran al Tribunal Constitucional la decisió de la Mesa d’admetre a tràmit propostes de resolució sobre aquests temes. “I si tornen a desobeir, presentarem querelles”, ha avisat dirigint-se als membres independentistes de la Mesa. Pel que fa a les propostes de resolució que han presentat ha dit que van en la línia de defensar “la unitat, la convivència i la igualtat dels espanyols”. El portaveu de Vox ha acabat la seva intervenció dient que en uns anys Ignacio Garriga serà el primer en intervenir en un debat de política general perquè serà president de la Generalitat.

Des de Cs, el diputat Nacho Martín Blanco ha aprofitat la defensa de les seves propostes per negar que Catalunya tingui dret a l’autodeterminació. “Ningú amb dos dits de front pot dir que Catalunya és una colònia, no està subjecte a opressió, ni pateix violacions sistemàtiques de drets humans. Prou d’enganyar a la gent i dir mentides”, ha dit. Així, en rebutjar les propostes que demanen un referèndum també ha volgut oposar-se a la taula de diàleg entre els governs català i espanyol. “La taula permet guanyar temps a Aragonès i a Sánchez, però no resol els problemes dels catalans”, ha comentat, dirigint-se també al PSC pel seu posicionament favorable al diàleg.

La portaveu del PPC, Lorena Roldán, ha criticat que Aragonès parlés de govern “disruptiu”: “Si vol ser-ho, trenqui amb la tradició colpista de l’independentisme”, ha dit. La diputada dels populars ha criticat que el Govern deixa perdre oportunitats i deteriora la imatge internacional, i ha negat que això signifiqui progrés. I ha assegurat que les propostes de resolució que ha registrat el seu grup són per “corregir” les polítiques de l’executiu. D’altra banda, ha ridiculitzat Aragonès perquè “va implorar misericòrdia davant Junts i CUP” al Parlament: “Més que un DPG semblava l’al·legat d’un condemnat”.

El portaveu dels comuns, David Cid, ha admès que els va preocupar la proposta presentada per Aragonès. Consideren que només tenen tres grans projectes: el Hard Rock, l’ampliació de l’aeroport de Prat i els Jocs Olímpics d’Hivern. “Tots tres naufragaran com ha naufragat l’aeroport”, ha augurat Cid, que reclama “trencar inèrcies”. Dirigint-se al cap de l’executiu, li ha reclamat que “trenqui la inèrcia del sol, del totxo i de més CO2” i a trencar amb “amb la inèrcia de pactar amb Junts peti qui peti”. El diputat d’En Comú Podem ha assenyalat també Junts com a adversari a la taula de diàleg.

L’independentisme i les diferents vies

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, ha qüestionat com pretén Junts celebrar un referèndum acordat amb l’Estat “si no és negociant”. Ha reivindicat l’amnistia i l’autodeterminació. Vilalta ha traslladat suport a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i ha reivindicat que el Parlament no pot ser un espai de “censura”.

La portaveu de Junts, Mònica Sales, ha insistit que l’Estat no podrà fer “canviar de parer” a la ciutadania “menystenint, atemorint i reprimint”. Sales ha argumentat que Junts defensa l’1-O perquè se’l creia i el segueix creient.

Per la seva banda, la presidenta del grup parlamentari de la CUP-NCG, Dolors Sabater, ha centrat part de la seva intervenció a defensar la proposta de resolució que proposa un nou referèndum aquesta legislatura. Sabater ha argumentat que representa “un pla B” a la taula de diàleg i que a més vol ser “una palanca per reactivar l’independentisme”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona