Política

Puigdemont compareix al Tribunal de Sàsser

El president compareix aquest dilluns a la vista sobre la petició d’extradició a Espanya

La defensa anuncia que presentarà les declaracions de Casado com a prova de “persecució política”

El 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, compareix aquest dilluns al Tribunal d’Apel·lació de la ciutat de Sàsser (Sardenya), on se celebra la vista sobre la seva extradició a Espanya.

El també eurodiputat de Junts per Catalunya (JxCat) ha arribat pocs minuts abans de les onze del matí a la cort sarda acompanyat dels seus advocats Gonzalo Boye i Agostrino Angelo Marras. La vista està fixada a dos quarts de dotze del migdia hora local.

Puigdemont ha estat rebut a les portes de la seu judicial per desenes de persones que s’hi han concentrat per manifestar-li el seu suport. A més dels eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí, també han volgut fer costat al president els membres del Govern del Consell per la República Toni Castellà, Aurora Madaula, Carme García i Elisenda Paluzie, entre d’altres.

El líder independentista català va ser detingut el passat 23 de setembre a la ciutat sarda però l’endemà va sortir en llibertat sense mesures cautelars ni restriccions de mobilitat. La jutgessa presidenta del Tribunal d’Apel·lació de Sàsser, Plinia Azzena, no va rebatre l’arrest, però va deixar sortir el líder de Junts en considerar que té “intacta” la immunitat per viatjar als plens i reunions de l’eurocambra, tal com ja havien dit els tribunals de la Unió Europea (UE).

La cort sarda ha de decidir ara si existeixen motius per al seu lliurament a Espanya en virtut de l’euroordre de detenció del jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena i l’ha citat a declarar avui. Fins ara, el tribunal de Sàsser ha donat pocs senyals de voler-se quedar un cas tan incòmode i complex.

Llarena, però, insisteix a reclamar a les autoritats italianes que lliurin Puigdemont a Espanya, tot i que a Bèlgica el procediment està paralitzat a l’espera del que diguin els tribunals de la UE sobre la seva immunitat.

L’eurodiputat va celebrar el 25 de setembre una roda de premsa en la qual va criticar la persecució que, en la seva opinió, pateix per part de l’Estat espanyol. Puigdemont ja va avançar aleshores que acudiria a la vista d’aquest dilluns, si bé fonts italianes properes al cas havien explicat que si no es presentava el procés seria anul·lat.

Fonts de la defensa de Puigdemont es mostren optimistes de cara a la vista i confien que la justícia italiana arxivi el cas. Ara bé, no aclareixen si el tribunal decidirà aquest mateix dilluns o més endavant.

De moment, les autoritats italianes no s’han molestat a detenir Comín i Ponsatí, sobre els quals també pesa una ordre d’extradició per la causa de l’1-O, i que han acompanyat Puigdemont a Sardenya. Diversos agents italians esperaven diumenge a la terminal i van parar Comín uns minuts, però no el van retenir en comprovar la seva documentació.

“Persecució política”

La defensa de Carles Puigdemont ha anunciat que durà al tribunal de Sàsser les declaracions del líder del PP, Pablo Casado, com a prova de “persecució política”. El popular va prometre aquest diumenge durant la convenció nacional del partit, celebrada aquest cap de setmana, portar Puigdemont a l’Estat.

L’advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha explicat aquest dilluns que presentarà aquestes afirmacions a la vista sobre l’extradició de Puigdemont que se celebra aquest matí al Tribunal d’Apel·lació de la ciutat de Sàsser (Sardenya). “Li dono les gràcies, hem descarregat el vídeo per portar-lo a la vista”, ha ironitzat Boye a Catalunya Ràdio. Ha afegit que la presència de Vox a Sardenya és una altra prova d’aquesta persecució política.

L’advocat del també eurodiputat de JxCat s’ha mostrat optimista i tranquil amb la vista d’aquest dilluns i ha confiat que Puigdemont podrà volar de tornada a Bèlgica dimarts. Ha afegit que cal que algú digui al jutge Pablo Llarena “que pari ja”.

Puigdemont compareixerà aquest dilluns a la tarda davant els mitjans en una conferència de premsa prevista per a dos quarts de set.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona