Política

Joan Carles sospesa tornar, un cop lliure del perill judicial

L’hi ajudaria l’arxivament de la fiscalia

Diu que sense la classe mitjana creada per Franco no hauria fet la Transició

L’arxivament de les diligències sobre les presumptes irregularitats econòmiques de Joan Carles I que prepara la fiscalia espanyola ha portat el rei emèrit a sospesar el seu possible retorn a Espanya. En aquest sentit, estaria planejant una visita curta per temptejar el terreny i decidir si la tornada té caràcter definitiu, segons avançava ahir el diari El País citant fonts properes a l’antic cap d’estat.

Joan Carles resideix actualment a Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units), on es va instal·lar el 3 d’agost de l’any passat fugint de la investigació oberta per la justícia suïssa sobre suposades irregularitats fiscals.

El pare de Felip VI acumula diversos escàndols: el suposat cobrament de comissions per la concessió del TAV a la Meca adjudicada el 2011 a empreses espanyoles; el presumpte ús per part seva i de familiars de targetes de crèdit opaques amb càrrec a comptes en què no figuren ells com a titulars, i l’existència d’un compte amb 10 milions a nom del monarca al paradís fiscal de l’illa britànica de Jersey.

Però aquestes investigacions judicials podrien quedar aviat sense efecte per decisió de la fiscalia del Tribunal Suprem, que justifica l’arxivament amb un conjunt d’arguments que van de la inviolabilitat de què es beneficiava Joan Carles I mentre era cap d’estat a la prescripció d’alguns suposats delictes, passant per la falta de proves en altres i també les dues regularitzacions fiscals per patrimoni no aflorat efectuades per l’emèrit, una el desembre del 2020 i l’altra, el febrer d’aquest any.

Mentrestant, la revista Paris Match va publicar ahir nous extractes del llibre Mon roi déchu (El meu rei caigut) en què l’emèrit qualifica Francisco Franco de persona “propera i amable”. Joan Carles “no criticarà mai el seu protector”, explica l’autora de l’obra, la periodista francesa Laurence Debray, que li pregunta què ha aportat el dictador a Espanya: “Una classe mitjana. Sense ella, jo no hauria pogut fer la Transició”, respon l’emèrit.

Condemna a un diputat de Podem

Redacció

El Tribunal Suprem ha condemnat el diputat d’Unides Podem al Congrés Alberto Rodríguez a un mes i 15 dies de presó per un delicte d’atemptat a agent de l’autoritat en considerar provat que va donar una puntada de peu a un policia en una manifestació contra la llei Wert, el 2014. La presó queda substituïda per una multa de 540 euros però se l’ inhabilita per al dret de sufragi passiu durant el temps de la condemna. “Quina vergonya de Justícia”, va piularPodem. “Una Justícia que s’agenolla davant de monarques corruptes i criminalitza la protesta i els que entren en política per millorar la vida de la gent.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona