Política

El PP recorre al TC contra els avals del govern davant el TCu

Lamenta la inacció de Sánchez i va al Constitucional

El fons de riscos va ser naturalitzat pel BOE el 19 d’agost

“Està en fase d’estudi.” Aquesta va ser la crossa dialèctica a la qual es va aferrar la nova ministra portaveu, Isabel Rodríguez, des que el Tribunal del Comptes va encarregar al juliol a Pedro Sánchez que l’Advocacia de l’Estat elaborés un informe sobre la legalitat dels avals presentats per l’Institut Català de Finances per fer front a l’assegurança dels 5,4 milions reclamats a 34 funcionaris i alts càrrecs. El temps va passar i el fons de riscos va ser naturalitzat pel BOE el 19 d’agost amb la publicació formal a les seves pàgines del decret 15/2021 de la Generalitat. Davant la política de laissez faire, laissez passer de Sánchez, el PP de Pablo Casado va passar ahir a l’acció i va anunciar la formalització d’un recurs al Tribunal Constitucional contra el fons de riscos que inclou els avals del govern de Pere Aragonès.

L’encarregada de fer l’anunci del nou recurs al TC va ser la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra. “Hem formalitzat el recurs davant el Constitucional. No es pot avalar la sedició amb fons públics ni malversar per avalar malversadors”, advertia Gamarra tot denunciant que és el govern presidit per Sánchez el que “renuncia a impugnar els avals”. Que sigui el govern espanyol o el primer partit opositor el que recorri contra un decret o una llei no és una circumstància menor, perquè l’article 161.2 de la Constitució atorga només a La Moncloa el poder de suspendre la disposició o resolució impugnada –si així ho fa constar– i que el TC ratifiqui o bé aixequi la suspensió en un termini no superior a cinc mesos. El recurs del PP, per tant, serà innocu fins que el TC no digui si l’admet a tràmit i si entra en el fons.

Evitar litigis al TC

Mentre que el govern de Sánchez i el d’Aragonès es van comprometre en la bilateral Estat-Generalitat del 2 d’agost a Madrid a evitar els litigis al TC –un compromís ja explicitat en la cimera de Pedralbes del desembre del 2018–, l’ofensiva del PP arriba després que Casado hagi fet un nou gir radical durant la convenció del 2 i 3 d’octubre a València fent seu el discurs de Vox sobre Catalunya i prometent “posar-hi ordre” i portar Carles Puigdemont davant el Tribunal Suprem, a més d’implementar una agenda recentralitzadora si arriba a La Moncloa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid