Política

Bolaños deslliga Puigdemont de la taula de diàleg

El ministre afirma que el cas del president “no pot afectar set milions i mig de catalans”

Zapatero demana reflexió a la justícia

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, desitja que la persecució espanyola contra el 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no afecti la taula de diàleg ni les solucions que s’hi plantegin. “La situació processal d’una persona no pot afectar set milions i mig de catalans o 46 milions d’espanyols”, va defensar ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons Bolaños, l’episodi de Sardenya s’emmarca en decisions que prenen els tribunals i que el poder executiu respecta i acata.

És evident, però, que l’amnistia que reclama la part catalana a la mesa de negociació implica necessàriament resoldre la situació dels exiliats. Bolaños es va posar les mans al cap de pensar que “encara” hi ha catalans que aposten per la via de la confrontació, que va contraposar a la del diàleg.

Des que es va reunir per segona vegada la taula s’han produït contactes tècnics discrets per anar construint àmbits de confiança i poder arribar a acords i consensos. El ministre no va voler detallar si La Moncloa havia mantingut contactes amb Junts per Catalunya perquè s’assegués a la taula. El partit de Puigdemont atribueix a un vet socialista el fet que no siguin presents a les reunions. En aquest sentit, Bolaños va assegurar que el seu govern estaria “encantat” que els representants de Junts al govern hi fossin.

D’altra banda, l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero va assegurar justament que la situació de Puigdemont és un “factor important” per “accelerar” el diàleg. En una entrevista a La 2 i Ràdio 4 va considerar “evident” que la conjuntura política i judicial del president és “clau” perquè prosperi la negociació i “el retrobament vagi més fluid, s’acceleri i sigui més factible”.

LA FRASE

És important que la situació processal de Puigdemont no afecti la taula ni les solucions que hi plantegem
Félix Bolaños
Ministre de la Presidència

Premi a Llarena per la “defensa de l’estat de dret”

La Fundació Villacisneros ha decidit atorgar per unanimitat el seu premi anual al magistrat Pablo Llarena en reconeixement a la seva feina “en defensa de l’estat de dret”. L’entrega d’aquest guardó, que arriba a la setena edició, tindrà lloc en un acte públic el pròxim 16 de novembre a Madrid. La fundació es descriu a si mateixa com a defensora “de l’estat de dret, la unitat d’Espanya i l’orgull de ser espanyol” i es dedica a difondre “la veritable història” d’Espanya. El premi arriba pocs dies després de l’enèsima bufetada judicial internacional a Llarena pel seus intents frustrats de portar el president de la Generalitat exiliat, Carles Puigdemont, davant la justícia espanyola. La fundació considera que el magistrat ha actuat “amb objectivitat i neutralitat”, que ha estat víctima d’una “persecució” i que ha estat sotmès al llarg de la instrucció contra el procés “a un assetjament intolerable per haver-se mantingut ferm en defensa de la llei”. De moment, el magistrat ja ha quedat desautoritzat per les justícies italiana, belga i alemanya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona