Política

Illa s’obre a negociar els comptes de la Generalitat sense condicions prèvies

El líder del PSC al Parlament argumenta que “no ens podem permetre que Catalunya no tingui pressupostos”

El diputat socialista desvincula aquesta negociació de la dels pressupostos de l’Estat

El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha estès la mà al govern de la Generalitat per negociar els comptes de 2022 sense condicions prèvies, en cas que l’executiu de Pere Aragonès no assoleixi un acord amb la CUP. “No ens podem permetre que Catalunya no tingui pressupostos”, ha justificat.

En una entrevista a l’agència Efe, Illa ha reconegut que seria “lògic” que el govern d’ERC i JxCat tirés endavant els nous comptes amb el suport de la CUP, que va cedir els seus vots per investir Aragonès. No obstant això, ha ofert la col·laboració dels socialistes si no és possible un pacte amb els anticapitalistes, que en les últimes setmanes han expressat reticències a facilitar la governabilitat de l’executiu d’Aragonès en observar incompliments en l’acord d’investidura.

El cap de l’oposició ha posat en valor que amb aquest oferiment el PSC “avantposa les necessitats de la ciutadania” a les seves pròpies “conveniències tàctiques o polítiques”. “No tenim una postura. Jo no vull el «com pitjor, millor», i crec que, en una situació com la qual estem vivint, l’actitud de la confrontació per la confrontació i del «no a tot» no és el que demana la gent”, ha argumentat.  És per això que ha assegurat que tindran un “enfocament constructiu”. “Vull que hi hagi uns pressupostos, tot i que siguin uns pressupostos amb els que no estiguem d’acord en algunes coses”, ha apuntat.

El PSC ja havia allargat la mà en l’anterior legislatura, però llavors exigien una renúncia explícita a la via unilateral per asseure’s a parlar sobre pressupostos. Ara, però, Illa considera que no cal explicitar aquesta condició prèvia perquè el govern “ja ha renunciat” a la via unilateral per assolir la independència.

Les paraules d’Illa arriben després que aquesta setmana el conseller d’Economia, Jaume Giró, anunciés que el govern aprovarà el seu projecte pressupostari a principis de novembre. Segons l’exministre socialista, aquesta previsió situa Catalunya “en zona de risc”, ja que implica que el govern incomplirà el termini establert per llei -10 d’octubre- per portar el seu projecte pressupostari al Parlament. A parer seu, aquest endarreriment és especialment reprovable si es té en compte que el govern va refusar aprovar uns pressupostos per al 2021 amb l’argument que no hi havia prou temps després de prendre possessió al maig.

“En el moment en què es va aprovar l’actual pressupost [a l’abril de 2020] es va reconèixer que estava fet amb criteris prepandèmics i que calia fer ajustaments per poder adaptar-lo a la nova realitat (...) I així estem, amb un pressupost prepandèmic”, ha lamentat. Illa veu urgent un nou pressupost fet “amb rigor i criteris pandèmics”, per assegurar la recuperació econòmica post-Covid i per garantir que els recursos arriben als col·lectius més afectats per la crisi derivada de la pandèmia.


Negociacions diferents
El diputat del PSC ha desvinculat els comptes catalans de la negociació dels pressupostos generals de l’Estat. Sobre el paper que creu que ha de jugar ERC en aquesta negociació, ha apuntat que “tothom que es reivindiqui d’esquerra i centreesquerra crec que tindrà pocs arguments per no donar-los suport”.

Sobre les pressions de JxCat a ERC per fer un “front comú” en la negociació a Madrid, Illa ha recordat que els dos partits independentistes “van anar separats a les eleccions, per tant cadascú ha de tenir el seu marge d’actuació (...), cadascun té la seva autonomia i entenc que cada grup ha de fer el seu plantejament polític”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona