Política

L’Audiència Nacional confirma el processament de Fernández Díaz i l’excúpula d’Interior pel cas ‘Kitchen’

García Castellón conclou que hi ha prou indicis contra tots per portar-los ja a judici

El magistrat de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha desestimat els recursos de reforma de l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz, de qui va ser secretari d’estat de Seguretat Francisco Martínez, d’altres quatre alts comandaments de la Policia i de l’ex-xòfer de Luis Bárcenas, Sergio Rius, contra la interlocutòria que va acordar el pas a procediment abreujat de la peça ‘Kitchen’ de l’anomenat cas ‘Tandem’. El magistrat investiga l’operatiu policial posat en marxa amb l’objectiu de sostreure a l’extresorer de PP material relacionat amb el cas ‘Gürtel’.

En set interlocutòries, el magistrat rebutja tots els arguments dels recurrents i conclou que hi ha indicis respecte de tots ells per concretar de manera clara i suficient els fets que se’ls imputen, així com els indicis obtinguts en la fase d’instrucció i la participació de cadascun en els delictes que se’ls atribueixen.

En el cas de l’exministre i de l’exsecretari d’Estat, el jutge explica que Fernández Díaz va exercir la responsabilitat durant tot el període d’execució de l’operatiu policial il·lícit, “finançat amb càrrec a partides de fons reservats del seu departament i sota la supervisió directa del seu immediat inferior jeràrquic, el secretari d’estat de Seguretat Francisco Martínez”. Fernández Díaz va mantenir amb Martínez “comunicacions directament relacionades amb el bolcat dels telèfons pertanyents a Luis Bárcenas, que constitueix un dels moments en què de manera plenament acreditada per mitjà de la seva parcial recuperació durant la instrucció judicial, l’operatiu desenvolupat va aconseguir obtenir una part de la documentació comprometedora que es buscava”.

El jutge rebutja l’argument dels recurrents de la precipitada conclusió de la instrucció i reitera que és el moment processal oportú per dictar la interlocutòria de passi a procediment abreujat, donada la contundència i solidesa dels indicis que es recullen en l’escrit de processament. “Quan el procés llança un escenari fàctic que descansa amb rotunditat sobre una bastida indiciària com aquesta, el marge d’actuació del jutge d’instrucció s’estreny, i l’adequada ponderació dels drets fonamentals en joc obliga a dirigir el procediment a la seva genuïna fase, el judici oral, evitant innecessàries dilacions amb incidència en les garanties essencials que regeixen el procés penal”, apunta la interlocutòria.

En relació amb el policia Enrique García Castaño, que havia sol·licitat el reconeixement de la seva condició de col·laborador en la instrucció, el jutge ho rebutja i explica que aquesta petició s’ha de plantejar en el seu moment processal i no en la interlocutòria de passi a procediment abreujat que és el que va recórrer i ara es confirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona