Política

Sánchez: “No dividirem amb referèndums binaris”

Alerta socis independentistes clau als comptes que votar l’autodeterminació “és el pitjor perquè fractura” i “no cap a la Constitució”

Hi veu fer el joc a Vox

Les sessions de control al govern espanyol depenen dels torns i dels múltiples focus d’interès de l’agenda de tots els ministres, i ahir al Congrés Gabriel Rufián (ERC) va voler burxar Margarita Robles (Defensa) pel pagament de fons reservats al rei emèrit i Pilar Calvo (Junts) va voler acorralar Raquel Sánchez (Transports) pel traspàs de Rodalies. Malgrat que el llibre d’estil de la lògica parlamentària dicta que al govern li convé no fer enfadar gratuïtament els socis indispensables als quals es disposa a festejar, Pedro Sánchez va enervar ahir l’independentisme català i basc amb una excursió dialèctica sobre el dret a decidir en una rèplica a la portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua. “El que no acceptarem és dividir la societat en funció de referèndums interessats i binaris”, va sentenciar el president espanyol en un avís a navegants des de l’hemicicle.

L’independentisme català i basc sovint invoca que un dels seus motors de convenciment de crear un estat és l’extrema dreta, però ahir Sánchez els va voler donar la rèplica i va acusar els sobiranistes de fer el joc a Vox amb el seu qüestionament de la democràcia espanyola perquè això, segons ell, entronca amb el discurs que pregona Vox sobre que a Espanya hi ha un govern il·legítim i que deriva en l’escridassada rebuda pel president al passeig de la Castellana els moments previs i posteriors a la desfilada del 12 d’octubre. A la galta de Bildu –i alhora pensant també en ERC, Junts, el PDeCAT i la CUP–, Sánchez va corregir el que s’entén pel dret a decidir: “El poble espanyol s’expressa en les tramitacions parlamentàries, en les esmenes que es presenten, en les votacions al Congrés sobre projectes de llei del govern i de la resta de forces polítiques.”

“No aporten res”

Sánchez no es va aturar aquí a l’hora d’enutjar els socis que necessitarà el 4 de novembre –debat de totalitat– i 25 de novembre –votació del dictamen del pressupost al ple–, i ho va rematar amb una llarga exposició del catàleg de tots els perills que ell endevina en una votació d’un referèndum. “Referèndums interessats i binaris no només no tenen cabuda en la Constitució espanyola –i ja amb això seria suficient per dir que no–, sinó que des del punt de vista social, en un moment d’acceleració de la integració europea, en què veiem en l’àmbit dels agents socials que patronal i sindicats ens donen un exemple a seguir d’unitat i acord i que ho podem fer també, el pitjor que podem fer és fracturar i dividir amb referèndums binaris que no aporten res.”

Tensió Rufián-Robles

Si bé el seu interlocutor habitual és Sánchez, ahir al Congrés Rufián se les va tenir durant la sessió de control amb la ministra de Defensa, Margarita Robles, amb un xoc agre. “És cert que vostè va entregar durant anys 30.000 euros en fons reservats a la Casa del Rei i per això voten sistemàticament en contra de qualsevol comissió d’investigació sobre les corrupteles de la Casa del Rei?”, va exigir Rufián tot recordant que el PSOE ha enterrat disset intents. “Mentre vostè està pensant la frase ocurrent mirant-se al mirall, homes i dones de les forces armades salven la vida a molta gent, portant gent de l’Afganistan, a La Palma”, va dir Robles. “Menteix, com abans De Cospedal, Morenés i tots”, va dir Rufián. “És jove, i això passa amb el temps. Jo tinc una virtut: la humilitat. Llegeixi, vagi a l’hemeroteca, llegeixi llibres com El laberinto, de Fernando López Agudín, i sabrà el que vaig fer jo amb els fons reservats”, va alliçonar la titular de Defensa i magistrada en excedència al portaveu d’ERC.

LES FRASES

El pitjor que podem fer és fracturar i dividir amb referèndums binaris que no aporten res
Pedro Sánchez
president del govern
Dona 30.000 euros de fons reservats a la Casa del Rei i per això s’oposen a investigar les corrupteles?
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
Mentre vostè, senyor Rufián, pensa la frase ocurrent mirant-se al mirall, els militars salven vides
Margarita Robles
ministra de defensa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona