Política

El PSOE s’entrega a Sánchez

El líder que vencia Susana Díaz en el congrés del 2017 enmig de la divisió uneix ara tothom, inclosos González i Zapatero

No existeix proposta per a Catalunya més enllà de Granada (2013), Barcelona (2017) i retrobament

“El PSOE sem­pre està unit quan té la pre­sidència del govern; quan es perd La Mon­cloa ales­ho­res sí que ja volen els gani­vets.” El retrat de grup l’ofe­reix un veterà dipu­tat del PSOE al Congrés, però no és una veri­tat científica: tant José Luis Rodríguez Zapa­tero com Pedro Sánchez han hagut de fer front a brots opo­si­tors dels barons soci­a­lis­tes més viru­lents que els que pro­ta­go­nit­zava l’opo­si­tor natu­ral, el PP, sobre­tot per Cata­lu­nya. Després del sisme de juliol a La Mon­cloa amb l’adeu del vene­dor de relats Iván Redondo i la incor­po­ració d’un soci­a­lista pota negra com el cas­te­lla­no­lleonès Óscar López com a cap de gabi­net i del soci­a­lista català Fran­cesc Vallès com a secre­tari d’estat de Comu­ni­cació, el 40è congrés que el PSOE cele­bra aquest cap de set­mana a València suposa l’entrega total del par­tit al seu líder sense con­di­ci­ons i sense que ningú a la sala tin­gui alguna cosa a dir (si hi és callarà per sem­pre, que en política vol dir fins l’endemà de la der­rota). Amb José Luis Ábalos defe­nes­trat en el govern i en el par­tit, l’astu­ri­ana Adri­ana Las­tra, de 42 anys, és la ple­ni­po­tenciària vice­se­cretària gene­ral i el navarrès San­tos Cerdán es manté com el secre­tari d’orga­nit­zació que greixi la maquinària rumb a l’horitzó elec­to­ral del 2023.

Amb Sánchez enfi­lat a pre­si­dent espa­nyol des del juny del 2018, tot el PSOE ha rea­lit­zat una ren­dició pro­gres­siva al líder durant els últims tres anys fins a la fusió amb el sanc­hisme com a pro­jecte polític que abriga des del PSC fins a les ànimes més jaco­bi­nes. El que l’inde­pen­den­tisme li reclama –una pro­posta sobre Cata­lu­nya–, però, con­ti­nua sense exis­tir més enllà d’una tri­lo­gia de referències: la decla­ració de Gra­nada (del 2013, amb Alfredo Pérez Rubal­caba com a secre­tari gene­ral), que no cita Cata­lu­nya enlloc i parla de “sin­gu­la­ri­tats” i “fets dife­ren­ci­als”; la Decla­ració de Bar­ce­lona (del juliol del 2017, ja amb Sánchez i Miquel Iceta com a ideòlegs), ja d’enfo­ca­ment fede­ra­lista, i ara l’agenda del retro­ba­ment amb què el pre­si­dent com­pa­reix a la taula de diàleg amb la Gene­ra­li­tat.

“Espa­nya mul­ti­ni­vell”

En les 304 pàgines de la ponència política del 40è congrés, cal viat­jar a la pàgina 229 per tro­bar l’únic esment a Cata­lu­nya dins l’eti­queta de “l’Espa­nya mul­ti­ni­vell moderna”, com a sinònim –encara no acla­rit– d’apro­fun­di­ment en l’Espa­nya autonòmica. “La millora de la con­vivència en el si de la soci­e­tat cata­lana i el millor encaix de l’auto­go­vern català amb la resta d’Espa­nya cons­ti­tu­ei­xen objec­tius de pri­mer ordre per als i les soci­a­lis­tes. El govern d’Espa­nya ha impul­sat de forma deci­dida i valenta l’agenda del retro­ba­ment per fomen­tar el diàleg, l’entesa i el pacte dins la llei”, cita el docu­ment polític.

“Arriba la pau al PSOE? Mai hem estat en guerra, els soci­a­lis­tes. Hi ha hagut debats a vega­des inten­sos i èpoques con­vul­ses, però sem­pre hem estat al ser­vei del país”, va esgri­mir en la inau­gu­ració del congrés la vice­se­cretària gene­ral, Adri­ana Las­tra. “Allò de cual­quier tiempo pasado fue mejor, doncs es veu que no...”, iro­nit­zava el pre­si­dent valencià i del 40è congrés, Ximo Puig.

Anne Hidalgo i el mirall

A l’espera dels plats forts de Zapa­tero i González –“em sento orfe de repre­sen­tació política”, deia tot just al maig–, l’estre­lla con­vi­dada era ahir Anne Hidalgo, alcal­dessa de París i can­di­data a l’Elisi el 2022, d’ori­gen gadità per haver nas­cut a San Fer­nando. “Soc aquí per apren­dre, aga­far ànim i ener­gia i por­tar-la al meu país”, va dir Hidalgo ahir a Sánchez tot afa­la­gant-lo.

Fre al debat monàrquic

Si bé els con­gres­sos són pro­pi­cis a girs a l’esquerra i a ges­tos repu­bli­cans, la direcció del PSOE frena ara tot debat monàrquic. “Aquest és un debat històric en cada congrés, i en cada congrés el PSOE surt defen­sant la Cons­ti­tució que ens va por­tar la lli­ber­tat”, va dir Las­tra per des­ar­ti­cu­lar les esme­nes que arri­ben de Joven­tuts del País Valencià, Madrid o les Bale­ars per obrir una comissió d’inves­ti­gació dels escàndols del rei emèrit. En paral·lel, però, Sánchez es per­met alliçonar en públic que Joan Car­les I “hau­ria de donar expli­ca­ci­ons als espa­nyols” sobre “infor­ma­ci­ons per­tor­ba­do­res”.

Urnes esta­tals el 2023

Amb Sánchez com a ban­dera, el PSOE es fixa el deure d’apro­fun­dir en la soci­al­de­mocràcia en una cita que mira al cicle elec­to­ral que arren­carà el 2022 amb les anda­lu­ses, el maig del 2023 amb les muni­ci­pals i autonòmiques i l’hivern del 2023 amb les gene­rals. Amb Madrid con­si­de­rat ter­ri­tori infi­del pel con­tra­po­der d’Isa­bel Díaz Ayuso, per Sánchez rete­nir La Mon­cloa depèn de tenir un bon resul­tat a Cata­lu­nya i a Anda­lu­sia i de no per­dre encant entre l’esquerra davant Yolanda Díaz. La nota dis­cor­dant del congrés ha estat la pre­si­denta de La Rioja, Concha Andreu, que va pre­su­mir a Twit­ter de l’alba fotogènica que pre­sen­ci­ava rumb a València amb una foto on es veia el comp­ta­dor del cotxe mar­cant 156 quilòmetres per hora. Andreu va adduir que no conduïa ella, va adme­tre un “error greu” i va dema­nar perdó tot ani­mant a res­pec­tar el límit de velo­ci­tat.

CIS: el PP retalla 3 punts al PSOE amb la llum alcista

El PP ha aconseguit retallar la seva distància amb el PSOE en gairebé 3 punts –viu ara en 6,4 punts de diferència– coincidint amb l’escalada del preu de la llum fins a rècords alcistes sense precedents. Coincidint amb el finalitzat congrés del PP en què Pablo Casado va obtenir la paraula d’Isabel Díaz Ayuso de no ser rival seva i en l’avantsala del congrés del PSOE inaugurat ahir, el baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), elaborat entre l’1 i el 13 d’octubre, dona al PSOE una estimació de vot del 28,5% davant el 29,6% del setembre, i al PP un 22,1%, 1,6 punts més que fa un mes.

Entre els líders més ben valorats, la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, obté un 4,8 i supera el president Sánchez (4,4, ara amb una dècima menys que al setembre). La ministra més ben valorada és Margarita Robles, que aprova amb un 5,5 gràcies a la bona acollida que desperta entre el votant de dreta i d’extrema dreta. Vox perd mig punt i cau al 13,2% i Podem guanya cinc dècimes fins a l’11,8%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.