Política

El grup de l’Eurocambra per l’autodeterminació portarà “els conflictes de sobirania” als debats sobre el Futur d’Europa

Junts, ERC, PNB, Bildu, Sinn Féin i els corsos reclamen un mecanisme a la UE per resoldre les disputes internes

El grup de l’Eurocambra per l’autodeterminació portarà “els conflictes de sobirania” als debats de la Conferència sobre el Futur d’Europa.

Aquesta coalició formada per Junts, ERC, el PNB, Bildu, el Sinn Féin i el Partit de la Nació Corsa ha anunciat aquest dimarts que fomentaran la discussió sobre com donar resposta a les reivindicacions de les nacions sense estat en el fòrum que ha engegat la Unió Europea per reflexionar sobre el futur del projecte d’integració.

Des del grup reclamen la creació d’un “mecanisme europeu democràtic” per resoldre les disputes territorials als estats membre del bloc. Inicialment defensaven una “llei de claredat europea” com la canadenca, però ara matisen que primer volen obrir el debat per definir la proposta.

“Volem obrir el debat i posar a les institucions europees davant del problema”, ha dit l’eurodiputada de Junts Clara Ponsatí durant una roda de premsa a l’Eurocambra. Així l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha assegurat que aniran “concretant” la proposta tenint en compte les aportacions que es facin en el marc de la Conferència sobre el Futur d’Europa. Ara bé, ja ha avançat que no demanaran a la Comissió Europea la creació una directiva sobre el dret a l’autodeterminació.

“La resposta ja la sabem perquè no té competència”, ha puntualitzat Solé. Per això, parteixen de la base que hauria de ser un “mecanisme europeu de claredat” que “garanteixi una resposta” als conflictes territorials basada en “el diàleg, el reconeixement, el pacte i l’aval”.

En aquest intent per promocionar el debat sobre l’autodeterminació a la UE, aquest grup parlamentari organitzarà diverses conferències. La primera estarà dedicada al cas català i se celebrarà el pròxim 18 de novembre a Brussel·les.

Debat sobre el futur d’Europa

La Conferència sobre el Futur d’Europa és una iniciativa que pretén establir les bases per redirigir el rumb del bloc tenint en compte les opinions dels ciutadans. Hi ha una plataforma online on els europeus poden fer propostes de canvi i també s’han creat consells ciutadans per debatre problemes de la UE i possibles solucions per després traslladar-les al ple de la conferència.

Al ple de la Conferència sobre el Futur d’Europa hi haurà 165 representants de les institucions europees, 108 dels parlaments estatals i 108 ciutadans.

Al final, es recolliran les propostes en un informe que s’enviarà als estats, a l’Eurocambra i a la Comissió Europea perquè les examinin i decideixin si les tiren endavant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona