Política

Brussel·les vol accelerar les autoritzacions a instal·lacions d’energia renovable per frenar la dependència del gas

Von der Leyen insisteix en deixar en mans dels estats les mesures immediates a l’augment del preu de l’energia

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat que cal accelerar el procés per autoritzar instal·lacions d’energia renovable per frenar la dependència del gas. En un debat al ple de l’Eurocambra sobre la reunió dels líders europeus que se celebra aquest dijous i divendres a Brussel·les, Von der Leyen ha considerat que la lentitud del procés per autoritzar noves instal·lacions és un “obstacle” en el desplegament de les renovables, cosa que fa que la Unió Europea continuï sent “massa depenent” del gas, una energia de la qual el bloc comunitari importa el 90% de la consumeix. A més, Von der Leeyen ha insistit que són els estats els que han d’impulsar les mesures immediates per fer front a l’augment dels preus.

“La transició verda és crucial per a la nostra economia i resiliència”, ha dit Von der Leyen, que ha insistit en la necessitat d’accelerar el desplegament de les energies renovables per reduir la dependència del gas. Per fer-ho, la presidenta de l’executiu europeu ha dit que presentaran un complement a la directiva d’energies renovables l’any que ve.

La “prioritat” ara davant l’augment del preu de l’energia, ha dit la presidenta de la Comissió Europea, ha de ser “alleugerir” la càrrega de la factura a les famílies més vulnerables i les empreses a través, entre d’altres, de la retallada d’impostos. En aquest sentit, l’alemanya ha subratllat que de mitjana un terç de la factura són impostos i aquí és on els estats tenen marge per actuar.

Com a mesures a mitjà i llarg termini, Von der Leyen ha considerat que la compra conjunta de gas pot fer que la Unió Europea tingui una millor posició negociadora en el mercat i que l’emmagatzematge de reserves estratègiques pot fer que el bloc comunitari estigui “millor preparat” per a futures crisis.

Els eurodiputats reclamen reduir la dependència energètica

En el debat, l’eurodiputada del PP Europeu Esther de Lange ha dit que l’augment del preu de l’energia és el resultat de la “dependència” de la Unió Europea en aquest terreny. “No és nou, però ara veiem què significa”, ha dit.

L’eurodiputada dels socialistes europeus Iratxe García ha advertit que l’increment del preu de l’energia pot perjudicar el suport de la població a la transició ecològica i ha reclamat “mesures excepcionals”.

Per la seva banda, l’eurodiputat dels liberals de Renovar Europa Stéphane Séjourné ha insistit que la transició ecològica “no és el problema”, mentre l’eurodiputada dels Verds Ska Keller ha remarcat que l’augment del preu de l’energia és el resultat “d’haver fet massa poc durant massa temps”.

L’eurodiputat dels els ultradretans d’Identitat i Democràcia Marco Zanni ha qüestionat “l’eficàcia” de la transició verda, mentre l’eurodiputat dels Conservadors i Reformistes Raffaele Fitto ha advertit que els llargs processos per autoritzar noves instal·lacions de renovables fa perdre “credibilitat” a la transició ecològica.

Finalment, l’eurodiputada de l’Esquerra Unitària Manon Aubry ha advertit que “el problema no se solucionarà sense sortir de la lògica del mercat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona