Política

Batet comunica al càrrec electe de Podem Alberto Rodríguez que ha perdut la condició de diputat

Des de Podem anuncien una querella per prevaricació contra la presidenta del Congrés

El representant del partit morat va ser condemnat per agredir un policia en una concentració fa vuit anys

EL CGPJ critica Ione Belarra i defensa “la independència, imparcialitat i objectivitat” dels tribunals espanyols

La presidenta del Congrés dels Diputats, la socialista Meritxell Batet, ha comunicat personalment al representant de Podem Alberto Rodríguez que ha perdut la condició de diputat.

Batet ha traslladat, així, l’ofici del president del Tribunal Suprem, que alhora trasllada la sentència de la sala segona que comporta la pèrdua de la condició a Rodríguez. El Congrés també ha traslladat l’ofici a la Secretaria General de la cambra baixa espanyola i a la Junta Electoral Central, per tal que el fins ara diputat de Podem sigui substituït.

Cal recordar que Rodríguez va ser condemnat pel Suprem per agredir un policia en una concentració fa vuit anys.

Un cop han rebut el comunicat de la presidenta del Congrés, des d’Unides Podem s’ha fet una dura crítica perquè la decisió de Batet ha estat adoptada contra el criteri dels lletrats de la cambra i de la mesa del congrés, que es van expressar favorables al fet que pogués conservar la seva acta. “La presidenta del Congrés coneix la sentència i sap que la inhabilitació d’Alberto Rodríguez era per a ser elegit en unes eleccions durant quaranta-cinc dies, cosa que en cap cas implica perdre l’escó”, argumenten des d’Unides Podem.

Per això han anunciat la presentació d’una querella contra Batet per prevaricació.

Per la seva banda, la comissió permanent del Cosell General del Poder Judicial (CGPJ) s’ha reunit aquest divendres un cop coneguda la reacció de Ione Belarra a través de Twitter on acusava de prevaricació el Tribunal Suprem per presionar la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, perquè retirés l’acta de diputat Alberto Rodríguez. La comissió permanent del CGPJ ha fet públic un comunicat en el qual considera que “aquestes manifestacions mereixen un absolut i rotund rebuig, si cap amb major intensitat i rotunditat que en altres ocasions, especialment perquè més enllà de generar una sospita inacceptable respecte de la conducta del més alt tribunal de la Nació arriben a atribuir la comissió d’un delicte als seus magistrats, afirmació que excedeix absolutament els límits del dret a la llibertat d’expressió, màximament quan qui du a terme aquestes manifestacions és un membre del Poder Executiu, la qual cosa situa les relacions entre dos poders de l’Estat en un pla completament indesitjable”. El CGPJ també ha defensat que “el Tribunal Suprem i la resta dels Jutjats i Tribunals espanyols, al llarg del temps, han donat sobrades mostres de la seva independència, imparcialitat i objectivitat”.

Laura Borràs emplaça Meritxell Batet a “respectar l’autonomia” del Congrés

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha emplaçat aquest divendres a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a “respectar l’autonomia” de la Cambra baixa enfront de les “ingerències” dels tribunals.

Borràs s’ha referit a la decisió de Batet de comunicar a Alberto Rodríguez la pèrdua de la seva condició de diputat, tal com li ha requerit l’últim ofici enviat pel Tribunal Suprem, que l’ha condemnat a una pena de presó commutable per multa i a una pena accessòria d’inhabilitació per un delicte d’atemptat contra agent de l’autoritat.

Borràs ha volgut fer arribar a Batet un missatge “de presidenta a presidenta”: “El que ha de fer és respectar l’autonomia de la seva cambra, com jo intento respectar l’autonomia de la cambra legislativa dels catalans”, ha subratllat.

“Jo he reivindicat sempre i he exercit sempre com a presidenta del Parlament la independència dels poders, la preservació de la separació de poders i la no-ingerència de les instàncies judicials en altres espais com el legislatiu”, ha remarcat.

Borràs ha recordat que l’independentisme ja ha viscut situacions semblants a la d’Alberto Rodríguez: “No podran dir que no hi va haver suficients crits d’atenció sobre això”. “L’Estat espanyol, per preservar la unitat d’Espanya, està disposat a posar en perill els estàndards democràtics”, ha denunciat.

Rull diu que Batet “recull el que va sembrar”

L’Exconseller Josep Rull assenyala que la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, “recull el que va sembrar” en relació amb la inhabilitació del diputat de Podem, Alberto Rodríguez. Rull acusa Batet de tenir “dues vares de mesurar” amb relació a la situació que van viure ell mateix, Jordi Turull, Oriol Junqueras i Jordi Sánchez amb la de Rodríguez. “A nosaltres se’ns va vulnerar el dret d’immunitat, se’ns va impedir comparèixer davant de la mesa de l’estatut del diputat, només perquè som independentistes. I ara mira de protegir Alberto Rodríguez”. En aquest sentit, Rull adverteix Batet que “el Suprem és insaciable” i lamenta que una presidenta “presumptament progressista” els “fulminés”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona