Política

ERC i JxCat fan un ultimàtum a Sánchez pel pressupost

Volen acords nítids aquesta mateixa setmana en inversions o defensa del català o, si no, elevaran una esmena a la totalitat

Illa reitera l’oferta de suport al govern català per aprovar-li els comptes

En un missatge que va ser coincident tant en la forma com, sobretot, el fons, ERC i JxCat van aprofitar les rodes de premsa d’ahir posteriors a les reunions de les executives d’ambdós partits per llançar un advertiment a l’executiu de Pedro Sánchez: si vol el suport de les dues formacions per aprovar el pressupost general de l’Estat, calen compromisos ferms i urgents, com ara garantir l’execució de les inversions que es programin a Catalunya o la protecció del català en la futura llei de l’audiovisual. Si això no es així i abans de final de setmana no hi ha avenços més que significatius en aquestes dues matèries, ERC i JxCat ja amenacen de presentar una esmena a la totalitat als comptes. L’ultimàtum, doncs, ja està fet.

En la seva compareixença, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, va explicar que ja hi ha hagut “els primers contactes” amb l’executiu espanyol per parlar del pressupost, però encara cal “crear les condicions favorables” per a la negociació. “La pilota és a la teulada de Sánchez” va manifestar Vilalta, que va plantejar com a exigència el “compliment” dels compromisos d’inversió que va assumir el govern del PSOE i Podem amb Catalunya en els anteriors pressupostos, i així “generar un clima de confiança” amb la “protecció del català en el marc de la legislació audiovisual”. Per la seva banda, la vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va avançar que dijous faran una reunió extraordinària de la seva executiva per “prendre la decisió final” sobre l’esmena a la totalitat. Dit això, Artadi es va mostrar “molt escèptica”, ja que no observa “cap voluntat ni interès” de Sánchez.

En aquest context, el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, va tornar a mostrar ahir la seva voluntat d’aprovar el pressupost de la Generalitat, si finalment no hi ha entesa entre ERC, JxCat i la CUP. “L’única cosa que demano és conèixer un projecte per poder-lo valorar i, si no són capaços de tirar-lo endavant, nosaltres estem disposats a ajudar”, va manifestar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona