Política

Comencen a declarar els investigats per l’acció exterior

El jutjat 18 indaga els mateixos fets pels quals el Tribunal de Comptes encalça l’independentisme

Albinyana es desvincula de l’encàrrec d’un informe sobre defensa a una empresa belga

La repressió contra l’independentisme es va traslladar ahir al jutjat d’instrucció número 18 de Barcelona, on van començar a declarar els antics alts càrrecs del govern investigats per l’acció exterior entre els anys 2011 i 2017. Es tracta d’un procés en paral·lel a l’acció d’asfíxia econòmica del Tribunal de Comptes per la mateixa acusació. La jutgessa investiga si el govern va malversar gairebé un milió d’euros per internacionalitzar el procés mitjançant contractes a dit i informes “arbitraris”.

El primer a declarar va ser qui exercia de secretari d’Afers Exteriors en el govern d’Artur Mas, Roger Albinyana, un càrrec anterior a l’existència d’una conselleria dedicada als afers internacionals. Albinyana es va desmarcar davant la jutgessa de la decisió d’encarregar a una empresa belga investigada per corrupció i blanqueig un informe sobre defensa pel qual la Generalitat va pagar 4.132 euros el 2015. També hi va comparèixer l’exdirectora de serveis del Departament de la Presidència, ara de la Vicepresidència, Teresa Prohias.

L’informe és obra de BVBA Services, una societat que, segons la informació que han remès les autoritats del país, mancava d’empleats i va ser investigada per la fiscalia per corrupció i blanqueig de capitals. L’estudi el va encarregar el sociòleg Salvador Cardús, membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, i també l’hauria traduït, encara que ni ell ni cap de les parts han aportat a la causa l’original de l’estudi, que de moment no ha aparegut.

Albinyana i Prohias serien els responsables de l’autorització de la despesa per contractar l’empresa i tots dos van defensar que la tramitació va ser correcta i que van seguir els procediments reglats d’acord amb les seves competències.

En la seva declaració com a testimoni davant la jutgessa, Cardús va explicar que va ser l’històric polític de Convergència Jordi Xuclà qui li va suggerir el nom de l’empresa belga i que ho va consultar amb ell perquè el 2015 era diputat al Congrés i membre de la comissió de Defensa de la cambra baixa.

Amb les declaracions d’Albinyana i de Prohias, s’inicia la ronda de compareixences judicials pel presumpte desviament de fons del procés, una causa en la qual estan investigats l’exconseller d’Afers Exteriors Raül Romeva i una desena de càrrecs del govern.

El mes que ve declararan l’exsecretari del govern Víctor Cullell, els exsecretaris generals del Diplocat Roser Clavell i Albert Royo, l’exdirector general de Cooperació al Desenvolupament Manuel Josep Vila, l’exsecretari general de l’Esport Gerard Martí, i l’exdirector del Consell Català de l’Esport Antoni Reig, a més de Romeva i el seu secretari general d’Exteriors, Aleix Villatoro.

També en matèria repressiva, ahir va quedar vist per a sentència el judici contra el nord-americà Charles A.P., detingut per la Guàrdia Urbana en el marc de les protestes del 18 d’octubre del 2019 contra la sentència de l’1-O. La fiscalia manté la petició de sis anys de presó i l’expulsió del país per un delicte de danys mitjançant incendi i desordres públics. El jove ja ha pagat amb cinc mesos de presó –va quedar en llibertat provisional el març passat–. Al febrer se l’havia de jutjar, però la defensa ho va aconseguir aturar perquè no s’havien practicat les proves que han acreditat, segons Alerta Solidària, la inexistència del contenidor cremat o malmès que se li imputa.

LA DATA

24.11.21
L’exconseller Raül Romeva
ha de declarar al jutjat 18 de Barcelona per l’acció exterior de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona