Política

La seu del PP, en negre

Sentència contra l’extresorer Luis Bárcenas i el PP per haver finançat la reforma del seu quarter general amb diners d’una caixa B

Casado no bada boca en la segona condemna relacionada amb corrupció en el partit

L’ Audiencia Nacional considera provat que la reforma de la seu estatal del Partit Popular, al carrer Gènova de Madrid, es va pagar amb diner negre procedent d’una caixa paral·lela del partit que presideix Pablo Casado. Així ho determina la sentència donada a conèixer ahir sobre el judici al qui fou tresorer del partit, Luis Bárcenas, en l’època de Rajoy. El PP també s’asseia en el banc dels acusats, com a responsable civil subsidiari, i també ha estat condemnat.

Bárcenas ha estat sentenciat a dos anys de presó per pagar 1,2 milions d’euros en negre per les obres, fetes a la seu entre el 2006 i el 2010. La reforma va costar 1,5 milions, i la contractista emetia certificacions falses. L’Audiencia Nacional conclou que part del pagament a l’empresa Unifica, contractada per fer la reforma, es va fer “al marge de la facturació i la comptabilitat oficials i no es va declarar a la Hisenda pública”. Pel que fa al PP, el sentencia a pagar una indemnització de 123.669 euros per la defraudació d’Unifica de l’impost de societats del 2007.

Als papers, “fets reals”

El tribunal també s’ha pronunciat sobre els anomenats “papers de Bárcenas”, que recollien anotacions sobre la comptabilitat paral·lela del partit. L’extresorer va acusar l’expresident del govern espanyol i del partit, Mariano Rajoy, d’haver ordenat personalment que els trituressin. L’Audiencia Nacional considera que aquestes notificacions “com a document comptable no tenen valor en la seva integritat”, però que “s’ha d’entendre que recullen alguns esdeveniments que són reals o versemblants en tant que han estat corroborats amb altres proves”. Conclou que Bárcenas va ser cooperador necessari d’un delicte continuat de falsedat comptable. També condemna l’arquitecte d’Unifica Gonzalo Urquijo i la seva sòcia Belén García a dos anys i nou mesos de presó i una multa de 2,6 milions d’euros. En canvi, absol els altres dos acusats, l’exgerent del PP Cristóbal Páez i la sòcia d’Unifica Laura Montero.

Ningú en el PP va badar ahir boca sobre una sentència judicial que també els condemna. La segona per corrupció després de la Gürtel, per la qual Bárcenas compleix 29 anys de presó. La consigna del president Pablo Casado, com ha dit davant altres condemnes de corrupció contra els populars, és que no donarien cap explicació “sobre cap qüestió passada que correspongui a una acció personal que no hagi estat en benefici del partit o fins i tot l’hagi pogut perjudicar”. El PSOE sí que li va reclamar ahir “explicacions” d’una corrupció “sistèmica” en el PP, tot recordant que en aquella època Casado també formava part de la direcció.

La seu de Gènova és encara el quarter general dels conservadors, malgrat que, arran dels nombrosos casos de corrupció, l’actual president del PP, Pablo Casado, va prometre al febrer que es mudarien: “No seguirem en un edifici que té la seva reforma als tribunals.” Una promesa de trasllat encara pendent de la que és la seu dels populars des de 1983 i en propietat del partit des del 2006.

LA XIFRA

1,5
milions
va costar la reforma de la seu del carrer Gènova, al centre de Madrid, entre el 2006 i el 2010.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona