Política

JxCat i la CUP presenten esmenes a la totalitat al pressupost espanyol

Nogueras insta ERC a fer el mateix donat l’“immobilisme” del PSOE i Podem

Els cupaires desconfien dels termes en què negocien la resta de diputats independentistes

Amb el referent de la gerigonça portuguesa fent aigües pel pressupost, avui a les dues de la tarda arriba el límit per presentar esmenes a la totalitat als comptes del govern del PSOE i Podem per al 2022. Junts per Catalunya i la CUP van anunciar ahir que en registrarien una cada un, mentre que ERC s’esperarà fins a l’últim moment per decidir-se, en espera d’algun gest de Pedro Sánchez, que ahir es va limitar a demanar “responsabilitat”: “El que demanaria al conjunt de grups parlamentaris és que avantposem els interessos del nostre país, que posem a davant la consolidació d’una recuperació econòmica justa.”

El d’avui és només un primer termini, ja que els grups tenen temps de retirar les esmenes fins que no es votin en el ple del Congrés, la setmana vinent. En qualsevol cas, la cap de files de JxCat a la cambra baixa, Míriam Nogueras, va argumentar que “avui votar a favor del pressupost vol dir votar a favor que a Catalunya només arribi la meitat dels diners pressupostats”. Nogueras va recordar algunes xifres: en 10 anys el deute acumulat de la no execució arriba als 28.000 milions d’euros, segons Foment del Treball; de cada 100 euros que haurien d’arribar a Catalunya només n’acaben arribant 66, mentre que de cada 100 euros pressupostats a la Comunitat de Madrid se n’acaben executant 113; i el 42% dels impostos dels catalans no tornen, cosa que equival a 2.400 euros menys en serveis per a cada ciutadà a l’any. A més, en el primer semestre del 2021 a Catalunya només s’ha executat el 13% del que estava pressupostat.

Per començar a negociar, JxCat planteja cinc punts: el manteniment dels fons Covid, la cogestió dels fons europeus, un mecanisme per garantir les inversions pressupostades, “catifa vermella per al català” –en paraules del portaveu al Senat, Josep Lluís Cleries– i el traspàs de Rodalies. “A JxCat apostem per no tornar a ser ingenus, ser exigents. Quan som forts és quan anem plegats. Instem ERC a presentar la seva esmena a la totalitat”, va reptar Nogueras, que és “molt pessimista” quan se li pregunta si el govern espanyol s’asseurà a negociar. “En aquestes darreres setmanes en què el PSOE ha trucat a JxCat per parlar –feia dos anys que no ho feia–, hem vist que continua actuant com sempre, a darrera hora i venent molles”, va lamentar la portaveu de JxCat a Madrid, que va denunciar “immobilisme” per part socialista. Al matí es va reunir l’executiva del partit per valorar l’estat de les negociacions, amb la participació del conseller d’Economia, Jaume Giró. Es van donar de marge unes hores per decidir si presentaven l’esmena, per si hi havia algun avenç significatiu, que finalment no va arribar.

Per la seva banda, la CUP va justificar la seva esmena per “garantir” que arribi al Congrés un text alternatiu que defensi fer efectiu el dret d’autodeterminació, la llei d’amnistia i polítiques de repartiment de la riquesa. Els anticapitalistes no tenen clar quin acabarà sent el paper d’ERC i JxCat respecte al pressupost. “No sabem en quins termes estan negociant amb elements de vital importància per al nostre país”, va assegurar la diputada Mireia Vehí amb referència a la llei de l’audiovisual o la llei d’habitatge. “És impossible arribar a acords amb un govern que sistemàticament nega el dret d’autodeterminació”, va resoldre la diputada cupaire.

LES FRASES

Si és per negociar de manera seriosa i rigorosa, hi som; per fer mercadeig de titular, no
Míriam Nogueras
Portaveu de Junts al Congrés
No sabem en quins termes [ERC i JxCat] estan negociant amb elements de vital importància
Mireia Vehí
Portaveu de la CUP al Congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia