Política

El Congrés debatrà dimecres i dijous que ve les set esmenes a la totalitat contra els pressupostos

Els acords del PSOE amb el PNB i ERC permetran rebutjar les esmenes del PP, Vox, Cs, Junts, CUP, Foro Asturias i CC

Els grups encara poden retirar els vetos fins al moment abans de la votació

El Congrés dels Diputats debatrà i previsiblement rebutjarà la setmana vinent les set esmenes a la totalitat que PP, Vox, Cs, Junts, CUP, Foro Asturias i CC han presentat contra els pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022.

L’executiu espanyol ha tancat acords d’última hora amb el PNB i amb ERC per evitar que aquestes dues formacions presentin també esmenes i per aplanar la votació de dijous. Previsiblement les set esmenes –que es voten en bloc- quedaran rebutjades amb prop de 190 vots (120 del PSOE, 35 de Podem, 13 d’ERC, 4 del PDeCAT, 6 del PNB, 5 de Bildu, 2 de Més País, 1 de NC, 1 del BNG, 1 del PRC, 1 de Teruel Existe, i 1 de Compromís).

El debat de les esmenes a la totalitat determina si els pressupostos poden iniciar la seva tramitació o bé si queden rebutjats ja de sortida. El plenari començarà dimecres 3 de novembre, a les 12 del migdia, amb la presentació del projecte de llei per part de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. A partir de les tres de la tarda intervindran els grups que han presentat esmenes a la totalitat i després els portaveus de la resta de formacions. El debat continuarà dijous 4 de novembre a les nou del matí amb les intervencions dels grups que encara no hagin parlat, i quan acabi el debat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, cridarà a la votació.

Els grups tenen la possibilitat de retirar les esmenes fins al moment abans de la votació, fet que deixa encara gairebé una setmana de marge per a la negociació.


Tràmit parlamentari
El govern espanyol necessita una majoria simple en aquesta votació per poder rebutjar les esmenes a la totalitat. Això passa indefectiblement pel suport dels seus socis tradicionals, especialment ERC i PNB, un cop Cs s’ha desmarcat de qualsevol possibilitat de donar suport als comptes. Si les esmenes a la totalitat són rebutjades, els pressupostos continuaran la seva tramitació. En cas contrari cauran i el govern espanyol es veurà obligat a prorrogar els pressupostos del 2021.

Si els pressupostos superen la votació de dijous, s’obre un procés de tramitació al Congrés. En primer lloc els comptes es debatran en ponència a la Comissió de Pressupostos, que té fins al 12 de novembre per aprovar un informe. Després, la mateixa Comissió de Pressupostos debatrà l’informe i les esmenes a l’articulat que quedin vivies i elaborarà un dictamen abans del 19 de novembre.

El dictamen arribarà al ple del Congrés entre el 22 i el 25 de novembre. Els ministres presentaran les seves partides i es debatran les esmenes a l’articulat i les seccions que no s’hagin incorporat a les fases anteriors i que els grups hagin demanat mantenir vives. Un cop acabat el debat, el ple votarà secció per secció, i si alguna de les seccions cau per majoria simple, cauen tots els pressupostos. Si totes aconsegueixen el vistiplau de la cambra, els pressupostos queden aprovats al Congrés i passen al Senat.

Si al Senat no reben cap modificació, els comptes quedaran definitivament aprovats. No obstant, si s’hi introdueix algun canvi, el text tornarà al Congrés, que pot aprovar el canvi o rebutjar-lo i deixar els comptes tal com van sortir de la cambra baixa.


Legislatura apuntalada
Sense els vetos dels principals socis parlamentaris del govern, ERC i PNV, la previsible aprovació dels PGE dona corda a la legislatura i un respir al govern de Pedro Sánchez, sempre que aquest superi les friccions entre els dos socis de coalició PSOE i Unides Podem.

Pel que fa als grups que sí que presentaran esmenes de devolució, els partits de la dreta consideren els comptes irreals i amb la despesa desbocada; JxCat critica que no hi ha hagi avenços en la llei de l’audiovisual; CC, que no es compleixi amb el Règim Econòmic i Fiscal de Canàries, i la CUP reivindica un referèndum d’autodeterminació, entre altres diferències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona