Política

El Regne Unit respondrà a França si pren represàlies en el conflicte pesquer

L’acusarà de trencar l’acord del ‘Brexit’ en cas que impedeixi desembarcar els seus vaixells

Johnson i Macron intentaran rebaixar la tensió en la cita del G20

L’escalada de tensió entre França i el Regne Unit pels drets dels pescadors després del Brexit continua pujant de manera preocupant, amb intercanvi d’amenaces. El Ministeri d’Afers Estrangers britànic va cridar ahir l’ambaixadora francesa per advertir-li que prendran represàlies si França tira endavant les seves.

La disputa es va tornar insostenible quan, dijous, la guàrdia costanera francesa va aturar dos vaixells britànics que pescaven en aigües seves. Al primer el va expedientar per no haver fet cas dels avisos i el segon està retingut al port francès de Le Havre per no tenir llicència. El seu propietari assegura que sí que en té. La Unió Europea (UE) diu que el govern francès li va retirar el permís a l’abril. La tensió entre els dos països veïns va començar després del Brexit. El setembre passat, el govern francès es va queixar que l’illa de Jersey (dependència de la corona britànica al canal de la Mànega amb govern propi) va rebutjar 75 llicències a pescadors francesos. També que Londres només n’havia entregat 64 de les 169 sol·licitades i 31 més de temporals.

El sistema de llicències està inclòs en l’acord de cooperació i comerç després del Brexit signat per la UE i el Regne Unit (TCA). Segons l’acord, l’accés a les aigües de Jersey depèn de si els pescadors que el sol·liciten poden demostrar que hi han pescat en el passat de manera regular. Els francesos es queixen que s’hi han afegit criteris extres. Johnson sosté que han concedit el 97% de les llicències comunitàries sol·licitades, però Macron ho rebaixa al 90% i diu que el 10% no entregat són pescadors francesos.

La retenció del vaixell britànic és part de les represàlies del govern francès. El seu ministre de la UE, Clément Beaune, va dir que aquest és l’únic llenguatge que entén Londres. França ha donat un ultimàtum als britànics: els exigeix que entreguin totes les llicències abans de dimarts. Si no ho fan, amenacen de prohibir als vaixells britànics desembarcar a ports francesos, incrementar les inspeccions sanitàries i duaneres i deixar sense electricitat els habitants de les illes del canal com ara Jersey, que depenen dels subministrament de França.

Londres ha advertit que si es prenen aquestes sancions, acusaran França de trencar el TCA. Aquest cap de setmana es reuniran a Roma en el marc del G20 el primer ministre britànic, Boris Johnson, i el president francès, Emmanuel Macron, per mirar de rebaixar la tensió.

 

LA FRASE

Els pescadors britànics han de continuar la seva activitat segons l’acord amb la UE
Boris Johnson
PRIMER MINISTRE BRITÀNIC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona