Política

El radar

Sota una nova llum

El Cidob explora el món transformat per la pandèmia, en el seu 31è anuari

Com una guerra, una erupció volcànica o qualsevol altre episodi dramàtic que es pugui imaginar, la pandèmia de Covid-19 ho ha capgirat tot. Ha traçat un abans i un després en la consciència individual i col·lectiva i ha projectat una llum nova sobre tots els àmbits de la vida pública, inclòs el de la política, des de l’escala més modesta fins a la global.

És sota els efectes encara d’aquesta sacsejada acompanyada de rèpliques que el centre d’investigació Cidob, amb seu a Barcelona, acaba de publicar la 31a edició del seu Anuari Internacional. Adaptant la lent per enfocar amb més precisió la nova realitat: “Com a resultat d’un procés de reflexió interna, aquest any hem decidit reorientar l’Anuari Cidob i, en lloc de cobrir una gran quantitat de temes i regions, ens hem centrat en l’anàlisi de tres temes que, particularment, considerem que són clau i que ens interpel·len directament i a múltiples nivells”, expliquen els coordinadors de l’informe en la introducció. “En primer lloc, els dilemes ètics, tècnics i legals que presenten les noves tecnologies disruptives, amb el seu doble vessant d’oportunitat i de risc; en segon lloc, l’impacte de la Covid-19 en la UE i el camí de la recuperació del projecte comú europeu; finalment, l’emergència de noves geopolítiques”, com ara la del canvi climàtic, l’energia o la salut. Una quarantena d’acadèmics, experts i policymakers s’encarreguen de donar forma a aquest estudi, que es proposa l’ambiciós objectiu d’aportar “claus per interpretar l’agenda global”.

En aquest segle XXI que avança per una dècada confusa a cavall d’una crisi sanitària sense precedents, és d’agrair la tasca d’identificar els factors de canvi que esculpeixen la nova època, saber-ne desentrellar la complexitat i marcar punts d’orientació per moure’s enmig del magma global. Suposa un esforç per contextualitzar totes les vertiginoses transformacions que tenim en marxa. Reptes que desborden les capacitats dels estats per fer-hi front en solitari, com ara el de les migracions, la revolució tecnològica o l’emergència climàtica, objectiu aquest últim de la conferència internacional (Cop26) que s’inaugura avui a Glasgow. “La pandèmia ha posat en relleu que la vella normalitat era tremendament fràgil i perillosa”, afirma el Grup Independent d’Experts de les Nacions Unides sobre Finances Climàtiques en el seu informe del 2020. “Si el món no actua ara, el dany causat pel canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat serà molt més gran i durador que l’infligit per la Covid-19.” L’anàlisi i la reflexió són estacions necessàries en aquest camí cap a l’acció inajornable que reclama el moment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona