Política

Estats Units

Biden, sota el foc amic

El president dels EUA no pot minimitzar les discrepàncies dins del Partit Demòcrata per impulsar el seu pla social

La nova sobretaxa per a multimilionaris que dissenya el govern té molts números de topar amb demandes judicials

La setmana vinent serà decisiva per saber si el pla de la Casa Blanca tira endavant

El mandatari arriba més qüestionat que mai a l’aniversari de la victòria electoral contra Trump

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha tingut aquesta setmana un revés dels grossos quan va ser incapaç d’assegurar-se el vistiplau dels demòcrates progressistes per tirar endavant el seu full de ruta d’aquesta legislatura: un pla d’actuació marcat per un seguit de mesures socials, mediambientals, educatives i d’infraestructures que s’enfila a 1,51 bilions d’euros, la meitat dels 3 bilions d’euros previstos en l’esborrany inicial. Aquest pla, que havia d’unificar l’ala demòcrata congressista, ha provocat tot el contrari. Fins al punt que desenes de demòcrates progressistes de la Cambra es van oposar a una votació ràpida que hauria garantit a Biden una victòria legislativa.

“Tenim un marc econòmic històric, que crearà llocs de treball i farà que els Estats Units siguin més competitius”, va etzibar al Congrés per recollir el suport dels demòcrates progressistes. El president nord-americà, que es va veure obligat a viatjar a la cimera del G-20 a Glasgow hores més tard del previst, va intentar a correcuita segellar un acord, sense èxit, ja que el Congrés va ajornar-ne la votació. Biden, que no va aconseguir el seu propòsit de convèncer les veus discordants del seu partit, va presentar-se a Europa davant els seus homònims amb les mans buides.

El pla social i d’infraestructures que vol impulsar Biden en els anys vinents és l’essència del llistat de promeses electorals que l’aleshores candidat demòcrata va convèncer els nord-americans i que, de retruc, el van portar a liderar la Casa Blanca. Una de les principals prioritats que té Biden en aquest mandat és doblegar la creixent desigualtat que viu el país sota el paraigua de l’educació. Bona part del pla que ha traçat Biden es pagaria íntegrament amb la derogació de determinades rebaixes fiscals aprovades durant el mandat de Trump, a les empreses més valuoses i dels nord-americans més rics –concentrats majoritàriament a Nova York i Califòrnia–. Per si no n’hi hagués prou amb les desavinences polítiques internes, la proposta d’una “nova sobretaxa per a multimilionaris” que ha d’ajudar a finançar l’agenda de despesa social del president nord-americà té molts números que s’enfronti a demandes judicials, segons van assegurar experts fiscals.

Biden ha hagut de fer mans i mànigues per acontentar les dues ànimes dels demòcrates, però tots els seus esforços se n’han anat en orris. Així, la revisió del pla presentat a votació ha estat a la baixa, fruit de les pressions de l’ala dreta que encapçalen Joe Manchin i Kyrsten Sinema. D’aquesta manera, han fet recular Biden en aspectes cabdals de l’esborrany inicial com ara l’aposta per l’electricitat neta, un pla de regularització per a la immigració, l’atenció dental i auditiva en el sistema públic per a la gent gran, la reducció de preus dels medicaments o les baixes maternals.

Retallades

Per contra, l’ala esquerra dels demòcrates, que lidera la representant Pramila Jayapal –presidenta del Caucus Progressista del Congrés–, ha alçat la veu per denunciar les retallades d’un pla refet que deixa en paper mullat algunes prioritats progressistes com ara l’ambiciós paquet d’actualització i millores en carreteres, ferrocarrils i ports, el permís familiar pagat i una ampliació del pla de salut adreçat a la gent gran. Si Biden vol el sí de l’ala progressista haurà d’esmenar les mesures incloses en el paquet social i climàtic. Per buscar la unanimitat dins el seu partit, Biden va deixar molt clar que “ningú no ha aconseguit tot el que volia, tampoc jo, però aquest és el projecte amb què vaig fer la meva campanya”. Amb el galliner completament esverat, els demòcrates no es poden permetre gaires concessions ja que compten amb una majoria de 220 a 212 a la Cambra de Representants i una oposició republicana totalment unificada.

A les portes del primer aniversari de la victòria en les presidencials contra Donald Trump, Biden arriba més qüestionat que mai –dins i fora de la cambra– i la seva credibilitat minva a mesura que avança el seu mandat. La setmana entrant serà decisiva perquè el pla d’acció de Biden prosperi. Si no és així, el crèdit del president nord-americà continuarà a la baixa.

1,5
bilions
d’euros és el pressupost del pla social que vol impulsar Joe Biden per als propers anys


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona