Política

La jutgessa del cas Mercuri manté els indicis de delicte en la concessió del servei de neteja de Sabadell a Smatsa

L’acusació popular preveu que el judici se celebri a finals de 2022 i demana a l’Ajuntament que mogui fitxa

La jutgessa que instrueix la peça 28 del cas Mercuri sobre les possibles irregularitats en l’adjudicació del contracte de la neteja de Sabadell a l’empresa Smatsa ha decidit mantenir els indicis de delicte i ha confirmat que manté els principals investigats en la causa.

Es tracta d’una contractació que la justícia investiga per les irregularitats detectades en el procés d’adjudicació, com ara la durada de 15 anys i 5 més d’ampliables, o la garantia exigida del 0,2% de l’import d’adjudicació en lloc del 5% habitual. El llavors alcalde, Manuel Bustos, així com el seu germà i exregidor, Paco Bustos, es mantenen com investigats. L’acusació popular reclama a l’Ajuntament que mogui fitxa amb el contracte i els treballadors investigats que romanen en plantilla.

Segons ha comunicat la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que és acusació popular, la jutgessa Rocío Pérez Gómez ha expressat en el seu escrit de conclusions que les investigacions permeten constatar que la concessió del servei va ser fruit de “maniobres planificades, organitzades i dirigides” per membres que llavors formaven part del govern de Manuel Bustos (PSC), entre ells el mateix alcalde.

Smatsa, que assumia el servei des dels anys 80, va guanyar el concurs convocat al 2011 amb unes condicions que van aixecar molts sospites, fins que finalment, amb l’esclat del cas Mercuri, la investigació va quedar absorbida dintre de la macrocausa oberta.

Concretament, es tractava d’un concurs en què Smatsa es va sobreposar a les ofertes que altres grans empreses havien presentat, entre elles Fomento de Construcciones y Contratas. L’import era de 18.522.000 euros i la durada de 15 anys, amb 5 més de prorrogables fet que vulnera, segons la plataforma, el procediment legal establert, i s’exigia una garantia equivalent al 0,2335% en lloc del tradicional 5%.

Entre els actes presumptament il·lícits que la jutgessa ha detectat hi ha la participació de l’empresa en el contingut dels plecs de condicions del concurs, l’obtenció d’informació privilegiada, el pagament de viatges a membres del govern de l’època o el pagament d’actes oficials de l’Ajuntament i de l’acte de presentació de Manuel Bustos com a candidat a la reelecció per a les eleccions municipals de 2011. “Aquestes actuacions il·lícites per adjudicar el servei de manera fraudulenta ha de tenir conseqüències, des de l’acusació popular demanarem l’obertura de judici oral i emetrem el nostre escrit d’acusació en relació a la gravetat dels delictes”, detalla Isidre Soler, portaveu de la plataforma.

En aquest sentit, Soler destaca que l’Ajuntament, on actualment hi governa el PSC, hauria de moure fitxa i mantenir el seu paper com acusació particular. A més, reclama que es plantegi què es farà si finalment es confirma per la via judicial que l’adjudicació es va fer de manera irregular, així com amb els tres treballadors públics que segueixen mantenint la seva plaça de funcionari a l’Ajuntament i sobre els quals pesen “acusacions molt greus per haver estat part activa i implícita en les irregularitats”.

Per la seva banda, l’exalcalde Manuel Bustos segueix sent el principal investigat en aquesta presumpta trama on es considera que els fets descrits poden ser constitutius dels delictes de prevaricació, tràfic d’influències, suborn, falsedat documental, infidelitat en la custòdia de documents i revelació de secrets, blanqueig de capitals i delicte electoral. També hi figuren el seu germà i exregidor d’Espai Públic, Paco Bustos, l’excoordinador d’Espai Públic, Xavier Izquierdo, o l’exregidor i exsecretari d’organització local del PSC Cristian Sánchez. Queden fora, però, l’exregidora socialista Ana Carrasco, que va renunciar a l’acta de regidora quan va ser incorporada a la investigació, així com altres figures vinculades a l’empresa, com Marina Taltavull.

L’acusació popular calcula que el ritme que han pres altres peces del cas Mercuri permeten preveure que el judici es podria fer de cara a finals de l’any 2022.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona