Política

Junts afirma que no donarà suport als pressupostos “a canvi de res”

Nogueras critica que ERC doni un xec en blanc al govern espanyol

La portaveu al Congrés insisteix que l’independentisme hauria de negociar conjuntament i “cobrar per avançat”

La portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, ha defensat aquest dimecres l’esmena a la totalitat de la seva formació als pressupostos generals de l’Estat (PGE) perquè “a Junts no donem els nostres vots a canvi de res”. “Perquè res és el que han aconseguit aquells que els hi han donat xecs en blanc”, ha afegit en una critica al suport d’ERC als comptes.

En la seva intervenció al debat dels PGE, la diputada de Junts ha argumentat el seu veto als comptes en què, per Junts, aquests “no són uns bons pressupostos per Catalunya” i “no responen a les demandes dels catalans ni del govern de la Generalitat”.

A més, ha retret al PSOE que “no han volgut negociar”. “No ens hem trobat un govern disposat a negociar de manera seriosa”, ha dit. A parer seu, l’actitud de l’executiu espanyol és una “manca de respecte” al catalanisme i ha lamentat que no hi hagi “un mínim de propostes concretes” per a Catalunya. “Només hem trobat un decebedor mercadeig de titulars”, ha afegit.

Sobre l’acord assolit entre ERC i el govern espanyol per evitar el bloqueig a la tramitació dels comptes públics, la diputada ha recordat que el govern espanyol té una “llarga llista d’incompliments” i ha assenyalat que “tots sabem que cap llei espanyola blindarà el català”. “Mentre alguns segueixin donant suport a canvi de res, mai s’asseuran a negociar de forma seriosa i sincera a Catalunya”, ha lamentat.

També ha argumentat que l’execució pressupostària al Principat és baixa. “De cada 100 euros pressupostats només n’arriben 66, segons la mitjana dels últims 10 anys”, ha apuntat.

Nogueras ha fet una crida a l’independentisme per negociar conjuntament i “cobrar per avançat”. Segons ella, encara “som a temps de fer pinya i passar a ser útils de veritat”.

Montero afirma que l’esmena a la totalitat de Junts “només fa el joc a la bancada de la dreta”

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha retret a JxCat que hagi presentat una esmena a la totalitat contra els pressupostos generals de l’Estat per a 2022.

“No entenc el joc de Junts. No fan res bo per Catalunya en no donar suport a aquests comptes”, ha dit Montero aquest dimecres a la tarda en la seva rèplica a la portaveu de JxCat.

La titular d’Hisenda ha argumentat que l’esmena a la totalitat “no beneficia ningú” i “només fa el joc a la bancada de la dreta”. “O és que amb la dreta vivien millor?”, ha preguntat a JxCat.

“Crec que la seva oposició no respon més que a un interès mal calculat perquè dir no als PGE és dir no al benestar de Catalunya, a la millora dels serveis públics”, ha afirmat.

En aquest context, ha criticat que JxCat “retregui” a altres formacions com ERC que facilitin la tramitació dels comptes. A més, ha assegurat que el govern espanyol va contactar amb JxCat per negociar els comptes.

Segons ella, no és “lògic” que es vinculin els comptes públics a qüestions com “l’amnistia, l’autodeterminació o un referèndum” perquè són qüestions “que no tenen res a veure”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona