Política

Bel retreu a Junts i la CUP que se sumin al “no a tot” de la dreta contra els pressupostos de l’Estat

El PDeCAT votarà contra les esmenes de totalitat però avisa l’Estat que a Catalunya “no s’entén” la manca d’execució

Montero es compromet a vigilar l’execució dels comptes per evitar greuges “inexplicables” amb Catalunya

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Ferran Bel, ha retret aquest dimecres a Junts i la CUP que se sumin al “no a tot” contra els pressupostos del PP, Cs i Vox amb les seves esmenes a la totalitat contra els pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022.


En la seva intervenció al debat d’esmenes a la totalitat, que culminarà aquest dijous, el portaveu del PDeCAT ha reiterat que la seva formació votarà en contra dels vetos presentats pel PP, Vox, Cs, Junts, CC, Foro Asturias, i CUP, per permetre així la tramitació dels pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022.

Previsiblement el govern espanyol rebutjarà les esmenes a la totalitat amb el suport dels grups del PSOE, Podem, ERC, PNB, PDeCAT, Bildu, Més País, Compromís, BNG, PRC, Teruel Existe, BNG i NC que sumen 190 vots, molt per sobre els 176 que marca la majoria absoluta.

Sense citar-les directament, Bel ha criticat que Junts i la CUP facin el joc als que volen “fer caure el govern per entrar a governar”. “Jo que el PP i Vox presentin una esmena a la totalitat ho entenc perfectament, però el motiu pel qual la presenten la resta de grups l’hauran d’explicar ells”, ha dit entre aplaudiments dels seus diputats, i també dels d’ERC.

No obstant, ha advertit l’Estat que un cop s’aprovin els pressupostos té “la responsabilitat de la seva execució”. Bel ha recordat que la mateixa ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha admès al Senat que en els 11 mesos del 2021 l’Estat només ha executat el 30% de les inversions a Catalunya. El diputat ha advertit el govern de Pedro Sánchez que “a Catalunya no s’entén aquesta manca d’execució i que a més sigui asimètrica respecte als territoris”. “Quan a una comunitat autònoma s’executa el 70% i a l’altra el 30%, això requereix una explicació”, ha considerat.

En la seva resposta, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha promès al PDeCAT que a partir de l’any vinent el seu ministeri “vigilarà” i “monitorarà” l’execució pressupostària per evitar asimetries “inexplicables” de l’execució a Catalunya respecte a altres territoris.

La ministra ha volgut justificar el baix volum d’execució per l’impacte de la pandèmia, el Filomena i l’increment del cost de matèries primeres, que “alenteixen la posada en marxa d’alguns projectes i que algunes obres puguin mantenir la velocitat”. També ha insistit que el percentatge d’execució és similar al de la Generalitat.

En qualsevol cas, ha reconegut que comparteix amb Bel “que no hi ha cap raó que justifiqui l’asimetria en el repartiment de l’execució”. “Estem compromesos a monitorar i vigilar a partir del pròxim any perquè des del Ministeri puguem ajudar a impulsar la inversió i que no hi hagi qüestions no explicades”, perquè “no hi hagi suspicàcies”.

Montero ha agraït a Bel el “to constructiu i educat” que ha utilitzat en el debat de les esmenes a la totalitat, i li ha agraït la disposició a donar suport als pressupostos. “Som conscients que no pot ser un xec en blanc i tenim disposició de dialogar amb tots els grups per tenir el seu suport”, ha afirmat la ministra.

Segons ella, el govern espanyol “intenta buscar solucions compartides perquè Catalunya ostenti el lideratge de la recuperació econòmica i sigui pionera en cultura, ciència i innovació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona