Política

Justícia decidirà abans de final d’any on van els nous jutjats de Tarragona i Sabadell

El pressupost pel 2022 inclou l’obertura del Centre penitenciari Obert de Tarragona i la licitació del de Barcelona

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha explicat aquest dijous al Parlament que abans de finals d’any es decidirà on s’ubiquen els jutjats de les ciutats de Tarragona i Sabadell. També abans de finals d’any es preveu licitar les obres del futur Centre penitenciari Obert de Barcelona, a la Zona Franca i el 2022 obrirà el Centre Obert de Tarragona. Són algunes de les principals novetats dels pressupostos del Departament de Justícia per a l’any que ve, que Ciuró ha explicat a la comissió parlamentària corresponent.

El pressupost del departament és de 1.092 milions, un 4,1% més que fa dos anys. D’aquests, 427 milions seran per a serveis penitenciaris i mesures penals alternatives, i 540 pers a l’administració de justícia i el ministeri fiscal. L’import total suposa el 2,8% del total de la Generalitat. Per això, Ciuró ha dit que igualment necessita més pressupost i que tiri endavant el Pacte Català per la Justícia.

Pel que fa a equipaments judicials, ha dit que l’aportació de l’estat és insuficient, perquè els edificis es paguen seguint uns criteris fixats fa 25 anys, i per exemple entre el 2019 i el 2020 l’estat ha pagat 5,2 milions per deu jutjats nous, que han costat en realitat 6,4 milions. Sobre futurs edificis, es prioritzaran les ciutats de Tarragona i Sabadell. A Tarragona cal decidir si tots els jutjats s’agrupen a l’antic edifici de Tabacalera o es construeix un edifici nou. A Sabadell l’actual emplaçament s’ha quedat petit i també s’està estudiant si es fa un nou edifici o s’amplien espais a l’edifici actual. Tot es decidirà abans de final d’any.

Altres ciutats que viuran millores als jutjats són Martorell, a partir del 2025, Badalona, el 2023, i Vic, el 2022. Santa Coloma de Farners, Girona, Lleida, Esplugues de Llobregat també tindran millores.

Per fomentar el català en la justícia, Ciuró ha dit que cal que entrin més escrits en català als jutjats. Per això, es pagarà un 43% als advocats d’ofici que facin servir el català en les actuacions de justícia gratuïta, passant de 14 a 20 euros per mòdul. S’hi destinaran 232.000 euros. També es destinaran 150.000 euros a beques per fomentar vocacions de jutges i fiscals a Catalunya. Els propers anys es destinaran 600.000 euros anuals a 50 beques, 12.000 euros per cadascuna.

En l’àmbit de presons, el 2022 s’obrirà el nou Centre Obert de Tarragona, que ha costat 11 milions d’euros. A bans de finals d’any es preveu licitar les obres del futur Centre Obert de Barcelona, a la Zona Franca, valorat en 34 milions d’euros i que permetrà tancar l’antiga presó de joves de la Trinitat Vella. El futur centre de dones, que també es farà a la Zona Franca, s’obrirà el 2027 o abans. Als centres de justícia juvenil es destinaran 3,5 milions per a millores i reformes.

Respecte l’últim brot de Covid a la presó de Brians 2, detectat el 27 d’octubre, s’han confirmat 135 casos positius entre els interns i 13 entre els professionals. S’han realitzat gairebé 2.000 PCR a banda dels tests d’antígens.

El Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), empresa del departament, tindrà 52 milions d’euros de pressupost, dels quals 15 seran ingressos per serveis a empreses privades i subministraments a les pròpies presons.

En memòria democràtica es passarà de 4 a 4,8 milions d’euros entre la direcció general i el Memorial Democràtic per a recerca, divulgació o obertura de fosses com la de Cipriano Martos. També ha desglossat alguns dels projectes en mediació, afers religiosos, polítiques de gènere, el CEJFE o els nens robats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA