Política

Quatre judicis pendents pels talls del TAV i les protestes postsentència

Set joves gironins s’enfronten a penes d’entre dos anys i mig i sis anys i mig de presó

Alerta Solidària vol visibilitzar els casos de repressió menys mediàtics

D’aquí a tres setmanes, el dimecres 1 de desembre, hi haurà el primer dels quatre judicis pendents de les mobilitzacions independentistes; les que hi va haver el 2018 pel primer aniversari de l’1-O –el cas conegut com a 21 raons pel tall del TAV– i per les protestes dels dies posteriors a la sentència del procés, l’octubre del 2019. La fiscalia demana per als set joves independentistes penes d’entre dos anys i mig i sis anys i mig de presó.

“La repressió no ha afluixat; volem visibilitzar, dins del maremàgnum de casos repressius que són menys mediàtics, el fet que hi ha diferents veïns i veïnes de Girona que s’enfronten a penes dures de presó”, va destacar Miquel Toll, d’Alerta Solidària. Per solidaritzar-se amb els encausats i fer una crida a la mobilització davant de les pròximes cites judicials, s’ha organitzat una jornada antirepressiva el 20 de novembre a la plaça dels Jurats de Girona. Toll va denunciar la manca de suport del govern cap a les persones represaliades i el fet que la fiscalia acusi i demani presó sense cap més prova que la declaració “de manera robòtica” dels policies. “En tots els casos som caps de turc”, va afirmar un dels encausats. Toll sosté que aquestes causes penals són fruit de detencions pràcticament “aleatòries” durant les protestes o d’investigacions posteriors utilitzant “fitxers policials il·legals” i perseguint cares destacades de l’independentisme popular.

El dimecres 1 de desembre a les deu del matí està previst a l’Audiència de Girona el judici d’en Pau, un jove que s’enfronta a sis anys i mig de presó acusat de desordres públics, atemptat a agents de l’autoritat i lesions lleus per, presumptament, haver participat en els aldarulls del 19 d’octubre del 2019. És la mateixa pena que l’acusació pública demana per a en Robert, que té el judici el 26 de gener. Als dos joves se’ls va detenir arran de les mobilitzacions per la sentència del procés i van passar 24 dies en presó preventiva. “S’ha de seguir la mobilització i no perdre la visibilitat d’aquests casos perquè al darrere hi ha persones”, va explicar en Pau. Quant a Carla Costa, de l’entitat La Forja, afronta una petició de dos anys i mig de presó per desordres públics. La fiscalia la responsabilitza del tall de les vies del tren del 14 d’octubre del 2019. Encara no hi ha data de judici.

Cas ‘21 raons’

El judici pel tall de les vies del TAV durant el primer aniversari de l’1-O es farà el 10 de març. Hi havia 21 encausats, entre altres l’alcalde de Verges, Ignasi Sabater, i l’exalcalde de Celrà i actual diputat de la CUP, Dani Cornellà. Se’ls va arxivar la causa, igual que a la majoria d’investigats, però el jutjat envia a judici quatre dels encausats i per a cadascun d’ells la fiscalia demana quatre anys de presó i una responsabilitat civil de 62.000 euros que inclou també les multes que la fiscalia demana per les suposades lesions. En el cas de 21 raons, els activistes consideren clau la denúncia d’Adif i Renfe que quantifica les afectacions, de danys i desperfectes, del tall de les vies del TAV el 2018. Així, denuncien que no només hi ha “opressió per part de l’Estat espanyol sinó que també hi ha intencionalitat d’Adif i Renfe de judicialitzar-nos amb un volum de diners molt alt”.

LA FRASE

La repressió no ha afluixat: hi ha diferents veïns gironins que s’enfronten a penes de presó
Miquel Toll
ALERTA SOLIDÀRIA

LA DATA

20.11.21
dissabte es farà la jornada ‘Plantem cara a la repressió’, a la plaça dels Jurats de Girona.

LA DATA

01.12.21
és la data
del judici a un dels encausats per les protestes de la sentència.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona