Política

Contacte continu amb la CUP

Aragonès i el govern confien en la negociació oberta amb la formació per aconseguir un acord pels comptes

A les portes que decideixin les bases, la CUP admet avenços però encara el veu lluny

El govern manté contactes continuats amb la CUP per aconseguir un acord que permeti aprovar el pressupost i no vol comentar cap escenari alternatiu perquè, avui, diu que no el preveu. “El govern vol aprovar el pressupost amb la CUP perquè aquest pressupost és el de l’acord d’investidura, la renda universal bàsica i l’energètica pública. El govern està convençut que serem capaços d’arribar a un acord”, afirmava ahir la portaveu de l’executiu, Patrícia Plaja, en una compareixença pública després del consell executiu extraordinari que va aprovar la llei de mesures fiscals, financeres i administratives que acompanya la proposta de pressupost aprovada dimarts. I el mateix feia el president, Pere Aragonès, en una conferència al fòrum Barcelona Tribuna, en què es va mostrar “convençut” que el pressupost per al 2022 s’aprovarà “amb el suport dels socis de la investidura”.

Ni la portaveu de l’executiu ni Aragonès defugien els desacords actuals que explicitava ahir mateix la CUP, però posaven l’accent en els acostaments. Així, per exemple, el govern sosté que el 80% de les mesures de l’acord d’investidura d’ERC amb la CUP estan “planificades” o executades i que la meitat d’aquestes mesures depenen de l’aprovació del pressupost. Per exemple, la internalització del servei d’atenció telefònica 061 Salut Respon, una de les exigències de l’Esquerra Independentista i que s’inclou entre les mesures del projecte de llei d’acompanyament del pressupost. Abans que acabi el contracte de concessió privada del servei, Salut es compromet a elaborar un full de ruta que inclogui el cost que suposa per al departament gestionar directament el servei, el calendari, el pressupost requerit i els mecanismes legals per fer-ho efectiu. “No és tan senzill, no es pot fer un dia per l’altre”, defensa la portaveu.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el diputat de la CUP Xavier Pellicer criticava la “lletra petita” d’aquesta mesura advertint que només es comprometia a internalitzar “la part d’interès sanitari”, amb la possibilitat que en quedin fora els teleoperadors que tenen una situació laboral més precària, segons ell. Pellicer ho valorava en el marc de la nova proposta que el govern ha fet a la formació i que inclouria la reducció de les ràtios d’alumnes a infantil i primària, la revisió del paper dels Mossos en els desnonaments i la possible internalització del 112. L’oferta els va arribar dilluns i Pellicer posava l’accent en els desacords. L’obstacle en el cas de les intervencions dels Mossos és que es planteja com a “últim recurs”, mentre que la CUP vol que ni tan sols es plantegi. Pel que fa al 112, que el govern admet que és una proposta que no forma part de l’avantprojecte aprovat ahir tot i que està sobre la taula, Pellicer conclou que podria ser només una internalització “parcial”. El diputat admetia “avenços” en la negociació però veu “bastant llunyana” la possibilitat d’un acord.

En la seva proposta a la CUP, el govern inclou una disposició addicional que estableix que la Generalitat no assumirà, en cap cas, cap cost en concepte del Centre Recreatiu i Turístic de Vilaseca. També es compromet a no formalitzar la candidatura als Jocs d’hivern del 2030 sense dur a terme una consulta ciutadana, que tindria lloc el 2022.

En la seva conferència d’ahir i en una referència implícita a les negociacions amb els anticapitalistes, el president, Pere Aragonès, admetia que “en alguns àmbits segur que no s’avança suficientment ràpid, però hi ha canvis que necessiten temps i els recursos són limitats, encara que els compromisos hi són”. Abans que les bases de la formació decideixin aquest cap de setmana sobre el pressupost català, la portaveu del govern rebutjava valorar cap altra hipòtesi de futur que un acord amb la CUP: “No estem en l’escenari d’esmena a la totalitat.”

Entre d’altres, el projecte de llei de mesures fiscals, financeres i administratives inclou un ajornament de dos anys en el pagament de l’impost de successions per permetre als hereus que l’han de pagar disposar de liquiditat. El govern destinarà el 20% dels ingressos de l’impost a les nuclears a projectes de desenvolupament i transició energètica als municipis de l’àrea d’influència de les centrals. I el 20% dels ingressos de l’impost sobre transport elèctric es destinaran al fons climàtic.

Hi ha hagut, estar havent-hi i hi haurà trobades amb la CUP. Espremerem al màxim la negociació
Patrícia Plaja
portaveu del govern català
És el pressupost de la investidura, i per a mi els acords polítics són importants
Pere Aragonès
president de la generalitat

Retirada d’acusacions dubtoses

El govern anunciava ahir que es retirarà de les causes contra manifestants quan no es pugui acreditar l’autor de les lesions a un mosso o no hi hagi garanties per identificar els suposats autors d’una agressió als agents, un compromís d’investidura amb la CUP. Segons confirmava ACN, el Gabinet Jurídic del govern ja s’apartarà de la causa contra les set persones acusades pels Mossos per la protesta al parc de la Ciutadella contra la investidura fallida de Puigdemont el 30 de gener del 2018. Segons aquesta informació, el govern retirarà la petició de dos anys de presó per desordres públics i atemptat contra l’autoritat, precisament en constatar que no s’han pogut identificar inequívocament els autors de les lesions –la fiscalia, però, manté la petició de tres anys de presó–. En el projecte de llei que no inclourà més pressió fiscal tal com hauria volgut la CUP, el govern exigirà a les empreses de joc un informe semestral de nombre de partides, diners jugats i quantitat dels premis. També es compromet a un ajut a famílies d’una dona morta per violència masclista i a atendre despeses quirúrgiques en cas d’agressions per delicte d’odi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA