Política

Junts cola a Sánchez un fons Covid de 1.600 milions

Una esmena de Nogueras al pressupost estatal prospera per sorpresa amb el vot de tots menys del PSOE, Podem i el PNB

Hisenda invoca un error tècnic i vol desfer-la tot i ser votada per ERC

Superar una esmena a la totalitat al pressupost exigeix ballar en sintonia amb els socis al Congrés, però al tràmit d’esmenes regna la promiscuïtat i si un partit proposa una esmena al text aquesta pot ser votada pels partits rivals de bona fe –per creure en la bondat de la partida– o de mala fe i per un motiu no confessable: el plaer de fer la guitza al govern espanyol de torn i, en particular, al Ministeri d’Hisenda, que és el que ha de quadrar els números. Després que la ministra María Jesús Montero (Hisenda) vetés tota opció de crear un fons Covid com li exigien el president, Pere Aragonès, i el conseller Jaume Giró, ahir a la comissió de pressupostos del Congrés la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, va colar a Sánchez un fons ad hoc de 1.600 milions destinats a Catalunya, i ho va fer amb el malabarisme de ser votat a favor per totes les veus de l’oposició –des d’ERC fins a Vox passant pel PP i Cs– i amb el vot en contra dels dos socis del govern que l’han d’abonar, el PSOE i Podem, i del PNB. Hisenda vol desfer la partida del fons, però no serà un litigi senzill.

La partida catalana de 1.600 milions és la part d’un fons autonòmic de 9.362 milions d’euros per “afrontar la incidència derivada de la pandèmia que encara perdura”, i tot amb un redactat de l’esmena que no pot ser més clar quan puntualitza que d’aquests diners, “1.600 milions es destinaran a Catalunya”.

Frenar-la abans del ple

L’esmena s’ha d’incorporar al text de la ponència del pressupost estatal del 2022, que es votarà al ple del Congrés la setmana que ve, però fonts del Ministeri d’Hisenda esgrimeixen que conté “múltiples errors formals” perquè treu els diners que han de constituir el fons de partides que no existeixen. I l’ofensa pel gol porta el govern a iniciar una ofensiva perquè els lletrats del Congrés eliminin el fons abans del ple. Nogueras, però, ha actuat amb l’esmena amb tota cautela: la va registrar el 5 de novembre (número 4.422), va passar dues vegades per les mans d’Hisenda, hi va corregir un tecnicisme a petició d’Hisenda i, al final, ha rebut l’aval dels lletrats. Després d’una consulta addicional, ahir els lletrats no només van donar la total conformitat a Junts, sinó que alerten que el govern no pot revertir una esmena ja aprovada i que l’única via d’invalidar-la seria no executar la part del pressupost del 2022, amb el cost polític que suposaria per al PSOE, el PSC, Podem i els comuns. Hisenda sap que la demolició l’ha de fer en contra d’ERC, que hi està a favor. “El govern espanyol, que no té majoria, no pot revertir l’esmena aprovada. Montero, compleix i paga”, etzibava Nogueras, tot recordant que era un prec d’ERC i Junts verbalitzat pel president Aragonès i els consellers Giró i Argimon.

El combat d’Hisenda

El reglament reserva al govern el poder de vet de tota esmena que suposi una despesa no justificada o bé una reducció d’ingressos no compensada amb una altra partida, però aquí Hisenda addueix que havia de ser inadmesa per insuficiència de crèdit. I baixa al detall tècnic més aspre esgrimint que la partida a la qual lliga l’origen dels fons és una aplicació de 7.005 milions que serien els recursos a lliurar a les comunitats per la liquidació negativa de l’IVA. Ras i curt: Hisenda acusa Junts, ERC i el PP de votar de facto en contra de compensar la Generalitat i la resta de comunitats per l’IVA negatiu del 2020.

Al PP, la portaveu, Cuca Gamarra, lloa el triomf de capgirar el pressupost: “Tot i que el govern de Sánchez va vetar la nostra esmena, amb els nostres vots tira endavant l’esmena de 9.362 milions més a les comunitats per finançar-les idòniament. La Covid continua aquí, menys per al govern, que no garanteix finançament a qui hi lluita en contra”. El PSOE, però, va defugir el debat de la idoneïtat del fons i va preferir atacar el PP pels seus companys de viatge en les votacions a la comissió de pressupostos. “Fins i tot sabent que té errors tècnics, el PP ha donat suport a una esmena de Junts. Tan orientar el seu discurs d’oposició al govern en relació amb els acords amb formacions nacionalistes, que coincideixin amb Junts en la votació deixa molt clar que el PP puja al carro de l’oportunitat i no de la responsabilitat”, va lamentar el portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez.

Excés al 40% dels vets

El gol de l’esmena de Junts i l’anunci d’Hisenda que la combatrà als despatxos per tombar-la arriba després que els lletrats hagin alertat el govern de Sánchez que s’excedeix en un 40% dels vets a esmenes presentades per l’oposició al pressupost. El primer a denunciar una poda indiscriminada de les partides molestes sense motiu va ser el portaveu del PDeCAT, Ferran Bel. En total, 454 esmenes de les 1.072 que el govern ha vetat són qüestionades pels lletrats. La censura és possible perquè la mesa de la comissió de pressupostos està controlada per PSOE (2) i Podem (1), que hi tenen una majoria de 3 membres davant els 2 del PP.

Amb els nostres vots tira endavant l’esmena de 9.362 milions més per a les comunitats
Cuca Gamarra
portaveu del pp al congrés
El govern espanyol, que no té majoria, no pot revertir l’esmena aprovada. Montero, compleix i paga
Míriam Nogueras
portaveu de junts al congrés
És una esmena que havia de ser inadmesa per insuficiència de crèdit i que no es pot instrumentalitzar
Ministeri d’Hisenda
Sabent que té errors tècnics, el PP ha donat suport a l’esmena de Junts i puja al carro de l’oportunitat
Héctor Gómez
portaveu del psoe al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona