Política

El govern negocia el detall amb la CUP i En Comú Podem

Els comuns demanen en una reunió amb Presidència i Economia 1.500 milions per a la llei de barris i 600 per a trens tramvia

Junts s’asseu amb la CUP abans que l’executiu els faci la darrera oferta

El govern va entrar ahir en el detall de les demandes pressupostàries d’En Comú Podem i va continuar la negociació amb la CUP, també amb la intervenció directa de Junts per Catalunya. Després que dimecres el mateix president Aragonès obrís la negociació amb una reunió personal amb líders del grup parlamentari dels comuns, ahir a primera hora representants del govern català hi abordaven durant dues hores i mitja les peticions concretes.

Era a un quart de deu del matí que es reunien en una sala del Parlament la secretària general de la Presidència, Núria Cuenca; el secretari general d’Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga, i el director general de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol, amb els diputats Susanna Segovia i Joan Carles Gallego, mentre el conseller d’Economia, Jaume Giró, mantenia una conversa telefònica amb la presidenta del grup d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, que ahir no era a la cambra –posteriorment, el conseller també tenia una trobada al Parlament amb Gallego, segons informava l’ACN.

A la sortida de la llarga reunió del matí, Gallego i Segovia parlaven de “primera presa de contacte” sobre la posició concreta de cadascú, però també reconeixien bona predisposició de l’executiu per avançar cap a l’acord. Sense posar línies vermelles, admetien responent als periodistes que el seu grup no veu bé la partida de 120 milions per al projecte hoteler i de casino de Hard Rock a Vila-seca i Salou. Les reivindicacions eren les que ja havia exposat Albiach a començament de setmana: psicòleg i dentista com a servei públic de Salut; més inversió en trens i en indústria, i recuperar el pla de barris del govern tripartit. A la tarda, l’ACN informava que les demandes dels comuns inclouen 1.500 milions en cinc anys per a la llei de barris i 600 en quatre anys per construir trens tramvia al Camp, al Bages i a la Costa Brava, i desplegar Rodalies a Lleida, així com recuperar la xarxa de trens nocturns.

Sense exigir una partida concreta, refermen que el servei psicològic ha de permetre atendre els pacients de la sanitat pública cada quinze dies i no cada dos mesos com ara. Quant a la llei de barris, proposen plantejar-la amb criteris sostenibles en la rehabilitació amb l’objectiu de crear centenars de llocs de treball i fomentar el petit comerç, a més de construir nous equipaments. Sense concretar dates, el govern i els comuns es van citar per a una propera reunió tenint en compte que dilluns és el darrer dia per presentar esmenes a la totalitat a la proposta pressupostària abans del debat i la votació.

D’altra banda, fonts del Departament d’Economia i Hisenda confirmaven ahir els contactes permanents amb la CUP per a l’intercanvi de documentació i propostes, sense concretar si les dues parts s’havien compromès a fer una altra reunió presencial. El grup parlamentari de la CUP, per la seva banda, preveia acordar ahir mateix el mecanisme i la data per decidir definitivament si retira o no l’esmena a la totalitat que ha presentat als pressupostos.

A la tarda, al Parlament mateix, les diputades Eulàlia Reguant, Dolors Sabater, Montserrat Vinyets i Carles Riera es reunien amb una delegació de Junts formada pel secretari general, Jordi Sànchez; els vicepresidents Elsa Artadi, Josep Rius i Jordi Turull, i el president del grup parlamentari, Albert Batet. Després que dimecres, al Parlament, Batet retragués a Aragonès que iniciés converses amb En Comú Podem fora de l’acord d’investidura, Artadi censurava ahir a Catalunya Ràdio el canvi de “regles de joc”.

[A Aragonès] Que lideri i blindi la majoria del 52% i faci la feina que li toca. No pot ser que els acords li durin només sis mesos
Vam treballar per un govern independentista i una legislatura independentista
Elsa Artadi
vicepresidenta de junts
Catalunya necessita pressupostos. No deixarem la gent tirada
David Cid
portaveu del grup parlamentari d’en comú podem

Última proposta perquè els anticapitalistes triïn

El govern treballa en un document final per respondre a les demandes de la CUP, una contraproposta que es podria fer arribar avui a la formació anticapitalista perquè prengui la seva decisió definitiva. Així ho confirmaven ahir al vespre fonts d’ERC, que informaven que l’executiu no havia mantingut cap altra trobada que la del matí amb En Comú Podem. D’altra banda, Junts per Catalunya i la CUP haurien abordat a la tarda la qüestió de l’habitatge tenint en compte que les dues formacions són, dels possibles socis parlamentaris, les que estan més allunyades. Cal recordar que la CUP demana al govern arribar fins als 1.000 milions d’inversió en habitatge públic –ara n’hi ha previstos 750– però també que Junts retiri les esmenes que ha presentat a la nova llei d’habitatge. Els anticapitalistes, d’altra banda, també demanen que el govern no destini diners al Circuit de Catalunya, als Jocs d’Hivern i al Hard Rock, així com una aposta més decidida pel referèndum. La mateixa CUP, però, defuig convertir les demandes en línies vermelles per prendre la decisió definitiva. D’altra banda, ERC i Junts van rebutjar ahir al Parlament una moció de la CUP aprovada pels comuns instant el govern a renunciar a la celebració dels Jocs d’Hivern 2030 al Pirineu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA