Política

Borràs diu que el Senat no ha desenvolupat la funció de cambra de representació territorial

Ho fa davant d’Ander Gil, el president de la cambra alta, qui assegura que vol promoure un acord per “reforçar” l’ús del català

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha lamentat davant del president del Senat, Ander Gil, que la cambra alta “no ha sabut o no ha pogut” desenvolupar la funció de cambra de representació territorial. “De vegades ha quedat reduïda només a una cambra de control al Congrés”, ha afegit. Borràs també ha denunciat “l’alt grau d’ingerència judicial” que “amenaça” la independència de les institucions parlamentàries. Per la seva banda, Gil ha manifestat que vol promoure un acord per “reforçar” l’ús del català al Senat. I ha acabat el seu discurs amb unes paraules en català en favor de la cooperació i del diàleg entre territoris i institucions.

Segons Borràs, l’activitat del Parlament està supervisada “amb un excés de zel preventiu” des de les instàncies “que haurien d’actuar com a garants. I ha afegit que es tracta d’una “actuació preventiva” que s’ha instal·lat en els últims temps i que no es pot acceptar. “La democràcia sòlida s’ha de basar en la inviolabilitat de les cambres, sense cap coacció. La democràcia no pot ser gradual, per definició ha de ser plena”, ha afegit.

La presidenta del Parlament també ha fet referència a l’aplicació del 155 l’any 2017 tot retraient l’anul·lació de l’autogovern que va suposar. Segons ha explicat, el president del Senat li ha respost que ara hi ha un altre moment basat en el “respecte ple a la inviolabilitat de les cambres parlamentàries”.

Per la seva banda, Gil ha explicat que la visita al Parlament s’emmarca en una ronda de visites per les comunitats autònomes. Catalunya és la segona després d’Euskadi. I, segons el president del Senat, s’està seguint un estricte ordre segons l’aprovació dels estatuts d’autonomia. L’objectiu, ha explicat, és “promoure el diàleg interterritorial” i ha afegit que han de ser institucions “útils” que dialoguin entre elles.

En aquest context, Gil ha afirmat que hi ha coses que es poden desenvolupar i ha citat, com a exemple, una matèria “sensible” com l’ús de les llengües oficials a la cambra alta. Un aspecte que, segons ha dit, vol “reforçar i protegir”. Gil ha assegurat que després de la visita al Parlament té previst reunir-se amb una institució de la llengua catalana amb l’objectiu de “promoure” un acord per reforçar l’ús del català al Senat.

El president del Senat ha estat rebut amb tots els honors per la presidenta Borràs, que ha baixat fins a la porta principal del Parlament a rebre’l. Gil ha escrit un text en el llibre d’honor del Parlament i s’han intercanviat regals. Borràs li ha fet entrega d’una senyera i d’un disc de música amb l’himne dels Segadors i el president del Senat li ha regalat una capseta de maquillatge que amaga un exemplar de la Constitució del 1812. En acabar els dos presidents s’han dirigit a l’hemicicle. La vicepresidenta segona, Assumpta Escarp; el secretari primer, Ferran Pedret; i la secretària segona, Aurora Madaula, han acompanyat Borràs durant la visita del president del Senat. En canvi, no hi ha participat ni els membres d’ERC ni de la CUP que formen part de la Mesa del Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona