Política

El govern ofereix a la CUP treballar per un referèndum

Els anticapitalistes valoren l’última oferta de l’executiu

Els comuns s’afegeixen a la negociació, tot i l’esmena

La creació d’un grup de treball per “estudiar, impulsar o complementar alternatives en el context de l’embat democràtic a l’Estat”, entre les quals s’inclou la celebració d’un nou referèndum que defensa la CUP, és l’última proposta que el govern va fer arribar ahir a la CUP.

Els anticapitalistes l’hauran de tornar a valorar aquest cap de setmana abans que dilluns comenci la primera fase del ple del pressupost. A la proposta s’hi afegeixen dos impostos sobre fiscalitat verda en els quals el govern fa temps que treballa, i que podrien aprovar-se el 2022, i una partida per a habitatge públic, que finalment arriba als 1.000 milions d’euros, un punt que ja era present en l’acord d’investidura.

Aquestes són les ultimes cessions del govern a la CUP, que avui es valoraran en la coordinadora oberta parlamentària (COP), que també haurà de decidir el mecanisme a través del qual la militància hi haurà de dir la seva respecte a la llei, tal com s’hi van comprometre els negociadors cupaires.

La imatge actual de la política catalana, però, incorpora un altre element; les dues esmenes a la totalitat que van registrar el PSC i els comuns, que, en cas que dilluns prosperin, invalidarà la llei més important del govern. Amb tot, la situació es pot capgirar fins i tot un cop hagi començat el ple.

A hores d’ara, però, els comuns han entrat en la partida i aquest cap de setmana també continuarà la negociació amb ells, ja que l’executiu d’Aragonès es vol garantir una abstenció que permeti tirar endavant la primera fase del pressupost en cas que la CUP no rectifiqui la seva posició.

Els comuns ja avançaven ahir que la negociació ha començat “massa tard” però preveuen que es puguin concretar actuacions que serveixin de “motor de canvi” per transformar l’economia cap a models més sostenibles. També veuen marge per incloure serveis en salut mental i odontologia dins la xarxa de la sanitat publica. “No donarem un xec en blanc”, assegurava el diputat David Cid, però tampoc “vetarem cap grup” com sí que ha fet el PSC. “Com més esquerra, millor”, indicava Cid.

LA FRASE

Si podem sumar els comuns i la CUP a les negociacions serà una àmplia majoria
Pere Aragonès
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona