Política

La CUP manté el vet i deixa als comuns la clau del pressupost

Veu “insuficient” l’oferta del govern per retirar l’esmena a la totalitat

Evita, per ara, tornar la decisió a les bases

La coordinadora oberta parlamentària (COP) de la CUP, l’òrgan de governança de la candidatura reunit ahir de manera extraordinària, va decidir mantenir l’esmena a la totalitat presentada contra la tramitació del projecte de llei de pressupost de la Generalitat del 2022, en considerar “insuficient” l’última contraproposta que el govern els va fer arribar divendres en resposta a les seves peticions. Si no hi ha avui un improbable últim intent de l’executiu que vegin més satisfactori, el no de demà és definitiu i els cupaires eviten tornar a passar, per ara, la decisió a la militància, amb què lliuren la clau de la tramitació als comuns, amb qui el govern segueix negociant, després de descartar el PSC. “Hem intentat treballar aquesta setmana per generar les condicions que avancessin en això, però no s’ha produït”, lamentava la diputada Eulàlia Reguant, que negava que estiguin trencant l’acord d’investidura, ja que considera que els compromisos que s’hi van adquirir no queden recollits ara.

La CUP, en tot cas, no tanca la porta a seguir influint sobre el govern aquesta legislatura, començant per negociar-hi esmenes parcials si el pressupost acaba salvant igualment el primer escull, si bé són conscients que en aquest escenari perdrien el rol de socis prioritaris. “No és res nou; si es mira el debat de política general, ja va ser el PSC i no nosaltres”, relativitzaven fonts consultades.

Reguant va justificar que mantinguin el vet perquè no han vist “cap canvi substancial” respecte de la proposta que ja va votar la militància. “És una esmena al rumb del govern”, insistia, ja que creu que “ha suspès” el primer semestre i que la legislatura “no respon al gir a l’esquerra” que van veure en el 14 de febrer. “Hi ha una alternativa que passa per enfortir els serveis públics i guanyar terreny als oligopolis, i per avançar cap a la independència”, resumia, mentre retreia que s’avanci cap a la “normalització” de la relació amb l’Estat i l’estancament del conflicte. “No s’està treballant per generar les condicions per a l’autodeterminació“, advertia Reguant, que instava ERC i Junts a aclarir si aposten pel referèndum. “Fins que no situem un horitzó clar, generar més taules no resoldrà la qüestió”, concloïa, en al·lusió a l’oferiment del govern de formar un grup de treball a sis dins de la direcció estratègica per avaluar opcions en el marc de l’embat democràtic.La CUP, a banda, veu continuisme amb les “polítiques sociovergents”, i retreu que se segueixi apostant per projectes com el Hard Rock Cafè, malgrat que el govern s’havia compromès en l’última proposta a no assumir-ne cap cost. Reguant va admetre que en habitatge l’oferta sí que avançava fins als mil milions reclamats, una “bona notícia per al país”, però alhora insta a posar fre a “l’hemorràgia” dels desnonaments, a deixar d’enviar-hi els Mossos i a fer una aposta “molt més alta” per l’habitatge públic. La CUP igualment recorda que van pactar un 25% d’augment a l’atenció primària i que cessin les acusacions particulars contra independentistes detinguts en manifestacions, i lamenta que el govern ha incomplert el compromís de dictar una moratòria en el desplegament de les energies renovables. “Seguirem treballant perquè tot això avanci”, concloïa Reguant.

Albiach: “No hem vingut a fer de comparsa”

La líder d’En Comú Podem al Parlament, Jèssica Albiach, va defensar, ahir, la seva esmena a la totalitat als comptes, i va deixar clar al president Aragonès: “No hem vingut al Parlament a fer de comparsa de cap majoria del passat.” Per això, en l’obertura de la III Assemblea Nacional dels Comuns, que la reelegirà en el trident directiu amb Ada Colau i Candela López, va reclamar “transformació o transformació” en resposta al “pressupostos o pressupostos” que va esgrimir el conseller d’Economia Jaume Giró per mostrar que no hi ha opció. Albiach segueix “estenent la mà” perquè es tramitin. “No volem només queixar-nos, volem millorar-los, deixant clar que ni ens resignem ni donem xecs en blanc”, defensava, tot instant a superar “inèrcies del passat”. I cloïa: “Hem vingut a redreçar el rumb i fer un gir de 180 graus de les polítiques públiques.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona