Política

ERC i ECP busquen un acord ‘in extremis’ i Junts se n’exclou

JxCat es desmarca de la negociació final per mirar de salvar el pressupost i obre una nova crisi a l’executiu

El govern es reuneix aquest matí per mirar de reconduir-ho

Els comuns no se’n refien

Tot i que ja no es mou en clau de procés sobiranista, la política catalana no deixa de ser una caixa de sorpreses. Ratificat dissabte el no de la CUP, delegacions del govern –o, més ben dit, de la part d’ERC del govern– i d’En Comú Podem es van reunir durant prop de tres hores ahir a la tarda a Palau per mirar de salvar in extremis un acord que permeti avui avançar en la tramitació parlamentària del pressupost del 2022, però ho van fer sense la presència de ningú de la conselleria d’Economia, que l’ha elaborat, ni de Junts, que va decidir excloure-se’n en l’executiva extraordinària del matí per les reticències a pactar cap canvi amb els comuns, ja que creu que el projecte de llei liderat pel conseller Jaume Giró ja és bo tal com està. Encara més: el seu secretari general, Jordi Sànchez, va atribuir el bloqueig a les diferències entre ERC i la CUP sobre el compliment del pacte d’investidura, i fins i tot va fer una crida al PSC i els comuns a deixar-lo tramitar sense exigir noves demandes, que entén que es poden negociar via esmenes parcials al llarg del tràmit parlamentari.

La plantada de Junts va causar sorpresa i malestar als socis de govern, que asseguren que la reunió l’havia convocat el mateix departament. Fonts republicanes citades per l’ACN deien que no entenien la decisió, i assenyalaven que el president Pere Aragonès no havia estat informat de l’oposició de Junts a la reunió, ni de les raons adduïdes després en públic. Tot plegat obre una nova crisi que el president mirarà de reconduir en un consell executiu que ha convocat a primera hora d’aquest matí, potser ja amb un preacord amb els comuns... o no. Descartat pel mateix govern buscar un acord amb el PSC, aquesta és l’última opció per no veure tombats els seus comptes. El ple que ha de decidir si el projecte es tramita o és rebutjat comença a les dues de la tarda, i els grups tenen temps fins al moment final de les votacions per decidir si retiren les esmenes a la totalitat presentades per tots.

Valoracions diferents

En la reunió d’ahir a Palau hi havia la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la seva secretària general, Núria Cuenca; el director de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol, i el cap de l’Oficina del President, Sergi Sabrià, si bé durant uns minuts s’hi va afegir el mateix Aragonès per “explicitar la transcendència de la negociació” als equips. La delegació dels comuns la formaven els diputats Joan Carles Gallego, Susanna Segovia, Lucas Ferro i Marc Parés. El resultat final, però, no va ser interpretat de la mateixa manera. Mentre el govern en feia una valoració positiva i passades les vuit del vespre la qualificava de “productiva” en un breu comunicat, fonts d’ECP asseguraven que “està encallada” perquè els seus interlocutors “no es mouen”. “No sabem si estem negociant amb tot el govern o només amb una part”, constataven, recelosos, mentre lamentaven que Aragonès s’ha mogut tard i, a més, “té el govern dividit”, ja que “si ERC no controla Junts, és difícil tenir garantia que es compliran els acords”. Això sí, uns i altres coincidien en la predisposició per continuar els contactes en les hores següents. “Seguim predisposats i oberts a continuar negociant”, asseguraven els comuns. “Hi continuem posant bona fe”, cloïen. Caldrà veure, això sí, si Junts accepta els termes d’una eventual entesa en què no participa, i com actua en funció d’això. “Hem de veure quin pacte és. Si tanquen un acord, que ens el comuniquin”, advertia Sànchez mentre encara durava la reunió a Palau, si bé alhora deia que l’acceptarien molt “contents” si l’acord permetia salvar els comptes.

La justificació de Junts

El secretari general de Junts justificava que el partit no participi en la negociació final dient que no es vol implicar en el que entén com unes converses per a un intercanvi de cromos polític perquè ERC aprovi el pressupost municipal de Barcelona. A més, Sànchez, que va instar la CUP i ERC a fer un “últim esforç” per reorientar les seves discrepàncies, es va mostrar molest perquè la líder dels comuns, Jéssica Albiach, va dir la vigília que reclamaria un “gir de 180 graus” en els comptes. “Que quedi clar que no tindran un gir de 180, ni de 90, ni de 45 ni de 25 graus”, advertia el de Junts, després d’avançar que el seu grup “no participarà” en cap acord que hi comporti un “canvi significatiu”, i no acceptarà que es toquin amb un acord a correcuita “per la porta del darrere”. En aquest sentit, va traçar com a línies vermelles aspectes que considera “essencials” del seu model de país en què tampoc va cedir a les exigències de la CUP, com el projecte de Hard Rock, els Jocs del Pirineu i l’ampliació del port i l’aeroport de Barcelona.

Això sí, va deixar en mans d’Aragonès l’acceptació de les demandes que els comuns van plantejar en la reunió de dijous, i va admetre que Junts no en veuria malament algunes, com la salut mental i l’assistència bucodental públiques. Entre les condicions que manté ECP, a més, hi ha una nova llei de barris verds, més suport a la indústria i més dotació per a l’adquisició de trens.

L’HORA

14.00
Comença
al Parlament el debat de totalitat del projecte de llei de pressupostos i de la llei d’acompanyament.

LES FRASES

Aragonès i ERC han anat tard i han fet que arribem a aquesta situació. Si volen pressupostos, s’han de moure
fonts d’en comú podem
Junts no sacrificarà un bon pressupost per repetir polítiques d’administracions que no ens agrada com governen
Jordi Sànchez
secretari general de junts


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona