Política

Giró avisa que l’aprovació dels comptes sense la majoria independentista no afebleix les aspiracions sobiranistes

El conseller CUP i PSC a “pensar” el sentit del seu vot i a suspendre “per un dia” els interessos de partit

El responsable d’Economias es congratula que els comptes puguin entrar en vigor al gener, per primer cop en 11 anys

Assegura que són “els millors” que Catalunya pot tenir i demana “un exercici de responsabilitat” per aprovar-los

  • El conseller d’Economia, Jaume Giró, al ple del Parlament aquest dilluns ACN.

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha lamentat que el pressupost no compti “amb la majoria independentista” però ha celebrat que puguin tirar endavant, després que els comuns hagin retirat l’esmena a la totalitat.

Giró ha admès que la seva satisfacció “no és completa”, però ha advertit: “Que ningú es faci il·lusions ni vegi en això un afebliment de les nostres aspiracions, perquè estic segur que més enllà d’aquest episodi i més aviat que tard serem capaços de tornar a demostrar unitat estratègica independentista”.

Durant la seva intervenció inicial en el debat a la totalitat, ha defensat que els comptes són “expansius i dissenyats per transformar Catalunya” i ha insistit als grups que no posin impediments en el seu tràmit parlamentari.

El conseller ha afirmat que els comptes aprovats pel Consell Executiu són “uns bons pressupostos”, tot i admetre que són “insuficients”. “Les necessitats del país ultrapassen amb escreix els recursos de què disposem”, ha lamentat Giró, que ha reconegut que molts cops se’n tornava a casa “amoïnat i angoixat” en constatar que no podien complaure les demandes dels consellers per a Mossos, educació o sanitat. I ha expressat que els comptes no són els millors perquè Catalunya no és un país sobirà. Giró també ha demanat als grups amb qui ha negociat “d’on retallarien” dels comptes. “No n’hi ha prou en demanar més diners per educació o habitatge”, els ha retret.

Malgrat això, Giró ha avisat que els comptes “encara serien més insuficients si no s’aproven” i obliguen l’executiu a treballar un any més amb els pressupostos prorrogats. “Estem en una situació en què no ens podem permetre no tenir pressupostos”, ha alertat el conseller, que durant la seva intervenció ha afirmat que Catalunya “comença a aixecar el cap” però encara hi ha un horitzó “ple d’incerteses”.

Per tot plegat, el titular d’Economia i Hisenda s’ha adreçat als grups parlamentaris i els ha reclamat “responsabilitats”. Ha recordat que la votació d’aquest dilluns es limita a permetre o no que els pressupostos es tramitin al Parlament. Ha afegit que si es voten les esmenes a la totalitat, estan dient que “no hi ha res del projecte que pugui salvar-se” i que els nous pressupostos “són tan imperfectes que és millor prorrogar els del 2020 abans que obrir un període de negociació per a millorar-los”.

“Tots vostès saben perfectament que això no és així”, ha continuat Giró, que s’ha mostrat disposat a “escoltar” els grups i “canviar d’opinió” si els demostren que hi ha apartats de la llei que es poden millorar.

En aquest moment, el conseller s’ha dirigit directament “als diputats de la CUP” –que aquest cap de setmana va decidir mantenir l’esmena a la totalitat registrada després d’haver negociat amb el Govern– i també “als diputats del PSC”. “Els demano que suspenguin per un dia les consideracions tàctiques o els interessos de partit i que votin el que creguin que realment és millor per a la ciutadania de Catalunya”. En aquesta línia, ha dit que seria “un acte d’irresponsabilitat política” no deixar que els pressupostos continuïn la seva tramitació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona