Política

Sense treva a la vista

Les relacions entre ERC i Junts continuen marcades pels continus daltabaixos entre els socis de govern malgrat el compromís inicial de buscar fórmules per aturar-los

Els dos partits miren de no fer saltar pels aires l’acord de legislatura però les declaracions continuen pujant de to quan resta gairebé tota la legislatura

És difícil computar el nombre de crisis del govern quan plana l’estat de ressaca permanent

Cal­cu­lar quan­tes cri­sis du a les espat­lles el govern d’ERC i Junts, comp­tant només aquest mig any de legis­la­tura, resulta real­ment com­pli­cat quan el que plana sobre l’exe­cu­tiu és un estat de res­saca per­sis­tent. El pacte entre les dues grans for­ces de l’inde­pen­den­tisme es va enlai­rar enmig de for­tes tur­bulències i, ara per ara, res fa pen­sar que està a prop de divi­sar una pista d’ater­ratge que doni esta­bi­li­tat a la coa­lició. Repas­sem els moments més crítics entre les elec­ci­ons del 14-F i l’actu­a­li­tat, sense comp­tar la bretxa que ha obert les últi­mes hores la nego­ci­ació del pres­su­post:

Pacte d’inves­ti­dura.

Els dies pre­vis a la inves­ti­dura de Pere Ara­gonès, fixada per al 21 de maig, ERC i Junts es van entes­tar a donar prou pis­tes quela legis­la­tura seria de tot menys plàcida. Junts, a tall d’exem­ple, va arri­bar a aban­do­nar la taula de nego­ci­ació. ERC va avi­sar que explo­rava un pacte amb la CUP i els comuns men­tre que Junts es va com­pro­me­tre a cedir-li els qua­tre vots que li eren neces­sa­ris per tan­car el cer­cle de la inves­ti­dura. Esquerra es va mos­trar par­tidària de gover­nar en soli­tari o repe­tir les elec­ci­ons. Junts va rec­ti­fi­car, només dos dies després d’asse­gu­rar que no boi­co­te­ja­ria la inves­ti­dura d’Ara­gonès, i va comu­ni­car que no cedi­ria els qua­tre vots. Man­ca­ven encara deu dies per al ple. La tensió crei­xia. La CUP va arren­car eri­gint-se com a pont entre les dues parts, amb l’acord d’ERC i Junts de tor­nar a nego­ciar. El dilluns, 17 de maig, es reve­lava que Pere Ara­gonès i Jordi Sànchez s’havien tan­cat en dues pro­pi­e­tats pri­va­des dels afo­res de Bar­ce­lona durant el cap de set­mana, des­llo­ri­gant la crisi. Nai­xia el “pacte de les masies”. ERC i Junts ence­ta­ven una nova etapa.

La taula de diàleg.

La con­vo­catòria de la taula de diàleg, el 15 de setem­bre a Bar­ce­lona, va pro­vo­car un bon dal­ta­baix entre els socis, amb la legis­la­tura en marxa, quan només havien trans­cor­re­gut 111 dies de l’inici del nou període. El motiu? Les dis­crepàncies al vol­tant de quina havia de ser la dele­gació cata­lana en aquest espai. Junts va desig­nar qua­tre mem­bres, entre ells dos expre­sos polítics (Jordi Sànchez i Jordi Turull), i només un con­se­ller de l’actual exe­cu­tiu (Jordi Puig­neró). ERC, amb el pre­si­dent Ara­gonès al cap­da­vant, va vetar la pro­posta al·legant que es trac­tava d’una taula de diàleg entre governs, no un fòrum de par­tits. La bona sin­to­nia que es volia trans­me­tre en els ini­cis de la legis­la­tura va sal­tar pels aires en un tres i no res. Ni Junts ni ERC es van moure de la seva posició ini­cial i el front català s’hi va asseure debi­li­tat, amb l’absència dels de Car­les Puig­de­mont. Les decla­ra­ci­ons dels uns i els altres van anar pujant de to fins que s’arribà a par­lar de des­lle­ial­tat. El xoc estava ser­vit. Els dos par­tits, mal­grat tot, es van con­ju­rar perquè les diferències a l’entorn d’aquesta qüestió no afec­tes­sin la gover­na­bi­li­tat. Un cop més, el pacte s’aguan­tava d’un fil.

L’ampli­ació de l’aero­port.

El 2 d’agost estava con­vo­cada la reunió bila­te­ral entre el govern espa­nyol i la Gene­ra­li­tat per trac­tar diver­sos assump­tes rela­ci­o­nats amb les inver­si­ons pen­dents al país. Unes hores abans, en una reunió secreta, s’abor­dava de manera específica l’ampli­ació de l’aero­port del Prat. En nom del govern català hi va par­ti­ci­par el con­se­ller de Junts Jordi Puig­neró. Després de la tro­bada es va anun­ciar un impor­tant acord per inver­tir-hi 1.700 mili­ons d’euros que dona­ven llum verd a una ter­mi­nal satèl·lit que per­me­tia allar­gar uns 500 metres la ter­cera pista de l’aero­port. El pro­jecte va néixer envol­tat de polèmica perquè amb l’exe­cució s’envaïa la Ricarda, un espai pro­te­git per la xarxa euro­pea Natura 2000. Ara­gonès va cele­brar l’acord i va agrair la bona feina a Puig­neró, però va mati­sar que l’acord era només “un punt d’inici i no pas una entesa defi­ni­tiva”. Ales­ho­res van aparèixer algu­nes veus d’ERC qüesti­o­nant l’anunci –i sumant-se així a altres par­tits i a les enti­tats eco­lo­gis­tes– i la bona sin­to­nia es va torçar. El 8 de setem­bre, el govern espa­nyol va anun­ciar que sus­pe­nia el pro­jecte per la falta de con­sens amb la Gene­ra­li­tat. L’anunci no va atu­rar la gran mani­fes­tació del 19 de setem­bre con­tra la pos­si­ble ampli­ació. Dipu­tats d’ERC hi van ser pre­sents. El govern va tor­nar a tron­to­llar, sense arri­bar a ensor­rar-se.

Per lliure a Madrid.

L’objec­tiu de la inde­pendència és com­par­tit però no hi ha manera de traçar un camí comú per arri­bar-hi. Les dues for­ma­ci­ons tran­si­ten per vies paral·leles i el punt de coin­cidència no es divisa a l’horitzó. Al Congrés dels Dipu­tats, les diferències estratègiques es fan evi­dents dia rere dia. Men­tre Esquerra pacta el seu suport al pres­su­post de Pedro Sànchez, Junts pre­senta una esmena a la tota­li­tat dels comp­tes. I ho apro­fita per fer una crida a la uni­tat de l’inde­pen­den­tisme a Madrid; però, ara per ara, els dos par­tits, pel que fa a aquesta qüestió, són com l’aigua i l’oli. Serà difícil que es visu­a­litzi una estratègia con­junta a Madrid. Con­fron­tació ver­sus prag­ma­tisme. Dos par­tits amb un objec­tiu comú però que tenen dife­rents rumbs.

El 52%
que representa el bloc independentista al Parlament es malbarata, si més no amb motiu de l’aprovació del pressupost. Es desconeix, per ara, com pot arribar a debilitar el govern l’entrada en escena dels comuns.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.