Política

El TC de Polònia declara inconstitucional l’article de la Convenció Europea de Drets Humans que garanteix un judici just

L’òrgan judicial diu que el TEDH no té competències per examinar el procés de selecció de jutges en aquesta instància

El Tribunal Constitucional de Polònia ha declarat inconstitucional l’article de la Convenció Europea de Drets Humans que garanteix el dret a un judici just.

Segons informa la premsa local, el TC polonès ha dictaminat aquest dimecres que el dret a un judici just és incompatible amb la constitució del país en tant que permet al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) examinar la legalitat del procés de selecció de jutges al Tribunal Constitucional. Amb aquesta sentència, el TC polonès rebutja una condemna del TEDH d’Estrasburg per haver vulnerat el dret d’una companyia a accedir a un “tribunal establert per la llei”. El fiscal general de Polònia va voler impugnar aquesta sentència i va preguntar el TC sobre la constitucionalitat de la convenció.

El 7 de maig el TEDH va dictaminar en el cas Xero Flor contra Polònia que s’havia vulnerat el dret a un judici just d’una empresa que reclamava a l’estat polonès una compensació per un dels seus productes. Insatisfeta amb la desestimació del seu cas per part del Tribunal Constitucional, la companyia va apel·lar en última instància a Estrasburg.

Els magistrats del TEDH van concloure que Polònia havia violat el seu dret a un judici just, en concret la disposició del Conveni Europeu de Drets Humans que garanteix el dret a ser jutjat pel tribunal establert per la llei.

Estrasburg va considerar que un dels jutges del TC polonès s’havia anomenat de forma “irregular” i que, per tant, aquest òrgan no era “el tribunal establert per la llei”. Amb aquesta decisió, el TEDH estava qüestionant la legitimitat del TC polonès arran del canvi en el procés de selecció de jutges impulsat pel govern ultraconservador del partit Llei i Justícia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic Badalona

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona