Política

Romeva sosté que l’ajut signat tenia l’aval de la Intervenció

L’exconseller d’Acció Exterior declara com a investigat per haver concedit una subvenció de 40.000 euros a la FOCIR sense concurs públic el 2016

Junqueras denuncia que “es violenta la democràcia”

L’exconseller d’Acció Exterior Raül Romeva, indultat després de tres anys tancat en un penal per sedició, va tornar a trepitjar un jutjat ahir, aquest cop investigat per haver signat, l’any 2016, una subvenció de 40.000 euros sense concurs públic a la FOCIR (Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes). La titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, a través d’una querella de la fiscalia, investiga si aquesta despesa i d’altres encaixen en el delicte de malversació de fons per finançar activitats de promoció de la independència de Catalunya al món. L’exconseller Romeva va assegurar que va signar aquella subvenció sense concurrència perquè hi havia els informes tècnics i preceptius que avalaven la seva correcció. Encara més: va detallar que ara, en revisar l’expedient, ha vist que quan era a la presó de Soto del Real, la Intervenció General de la Generalitat va validar la despesa i va completar el pagament, segons fonts judicials.

L’exconseller Romeva, defensat pel penalista Andreu van den Eynde, no va fer declaracions en sortir de l’interrogatori, que va durar una hora. La magistrada i les fiscals li van preguntar si havia fet un seguiment de factures i les accions subvencionades, malgrat que no són competència seva, segons fonts de la seva defensa. S’insisteix que la FOCIR és una plataforma “única” que gestiona subvencions d’entitats a l’exteriors, i en aquest ajut del 2016 hi ha tot el detall de projectes i activitats a subvencionar. Segons la normativa, les subvencions s’han de fer a projectes, no per al manteniment diari d’una entitat.

Per la seva part, l’exsecretari general d’Acció Exterior Aleix Villatoro, que també estava citat a declarar ahir per haver signat la mateixa subvenció de la FOCIR el 2016 es va acollir al seu dret a no declarar fins que no es resolgui qui té la competència de la investigació. El seu advocat, el penalista Ramon Setó, va presentar un recurs, ja que considera que aquesta investigació del jutjat d’instrucció 18 és una continuïtat de la ja acabada al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, amb una trentena de càrrecs processats per l’organització de l’1-O. Per Setó, la investigació del jutjat d’instrucció 18, sobre una desena de partides que sumen prop d’un milió d’euros, apareix d’un informe del Tribunal de Comptes, el qual ja està judicialitzat, en ser present al jutjat 13 d’un bon inici. La secció segona de l’Audiència de Barcelona ha de convocar ara una vista per resoldre-ho.

A més, la magistrada Carmen García ha citat per demà l’exsecretari general de Diplocat Albert Royo, a qui s’atribueix gran part de la despesa sota sospita, la majoria ajudes directes a la FOCIR. Recentment, la titular del jutjat d’instrucció 18 va arxivar dues despeses atribuïdes a Royo i fetes el 2014 (10.000 euros en un viatge de parlamentaris europeus i 48.230 euros en vídeos), en considerar que aquestes no poden ser malversació, i retreu a la fiscalia que ara ho demani quan en la causa penal de la consulta del 9-N es va acordar que no s’acusava Mas, Ortega i Rigau de malversació de fons perquè la despesa feta va ser abans de l’ordre del Tribunal Constitucional d’aturar-ho. A banda, l’advocada de Royo, la penalista Judit Gené, també ha presentat un recurs perquè s’unifiquin la causa dels jutjats 13 i 18.

A les portes de la Ciutat de la Justícia, Romeva i Villatoro van rebre ahir el suport del líder d’ERC, Oriol Junqueras, de consellers republicans i diputats de la CUP i de Junts, a més del president d’Òmnium, Jordi Cuixart. Allà Junqueras va advertir que hi ha partits polítics que no guanyen eleccions i aprofiten que tenen “amics en els àmbits dels aparells de l’Estat, com els tribunals, per intentar imposar la seva voluntat a la ciutadania”, la qual cosa, al seu paper, “violenta la democràcia”, segons Efe.

LES FRASES

Hi ha qui té amics als aparells de l’Estat, com els tribunals, per intentar imposar la seva voluntat
Oriol Junqueras
líder d’erc
Romeva i Villatoro són servidors públics perseguits pel seu compromís democràtic
Jordi Cuixart
president d’òmnium


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona