Política

Obren judici oral a Josu Ternera per l’atemptat a la casa caserna de Saragossa

L'Audiencia rebutja la petició de la defensa d’arxivar el cas i confirma la conclusió de la instrucció

L’exdirigent d’ETA serà extradit a Espanya per aquesta i altres causes quan compleixi les seves condemnes a França

La Sala Penal de l’Audiencia Nacional (AN) ha acordat l’obertura de judici oral contra l’exdirigent d’ETA José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, per l’atemptat contra la casa caserna de Saragossa el 1987, en el que van morir onze persones, entre les quals sis nens.

La interlocutòria, de la qual ha estat ponent el magistrat José Ricard de Prada i a la que ha tingut accés Efe aquest dijous, aprova la conclusió del sumari instruït pel jutge Ismael Moreno i desestima la petició de la defensa de sobreseïment lliure i arxivament de la causa i l’alternativa plantejada de realització de noves proves complementàries.

Els magistrats consideren que la petició d’una instrucció suplementària no procedeix, una vegada conegut el substrat d’indicis dut a terme per l’instructor del cas, i descarten acceptar “el que no s’hagi plantejat durant la fase d’instrucció”.

Assenyalen que l’articulat de la Llei d’Enjudiciament Criminal que confereix la possibilitat de demanar noves diligències no ha de convertir-se en un “calaix de sastre” per instar el tribunal a endinsar-se en els detalls de la instrucció i acordar per si mateix noves proves.

A més, recorden que les parts ja van tenir, durant la instrucció, la possibilitat de plantejar noves proves i d’impugnar les proposades per l’acusació.

El tribunal també descarta els arguments de la defensa quan al·lega que els fets no són constitutius de delicte, i recorda que la sala tercera de la AN va confirmar el passat juliol en apel·lació l’ordre de processament contra Ternera després de valorar la “fortalesa” dels indicis de culpabilitat existents contra ell.

El lletrat de l’acusació particular en nom d’Antonio Frutos i Carmen Ortuño, supervivents de l’atemptat i la popular en nom de l’Associació Espanyola de Guàrdies Civils, l’advocat d’Osca Jorge Piedrafita, ha expressat la seva satisfacció per l’obertura del judici oral contra Ternera.

En declaracions a Efe, Piedrafita ha destacat que contra aquesta decisió no hi ha possibilitat de recurs, cosa que suposa un “pas definitiu” per aconseguir asseure al banc dels acusats l’excap polític de la banda terrorista.

Piedrafita ha expressat el seu compromís de treballar per aconseguir que es condemni a Ternera “per donar l’ordre al comando Argala de l’atemptat del cotxe bomba que va provocar la massacre, amb onze persones assassinades, sis nens, i 88 ferits a causa del brutal atemptat”.

L’exdirigente etarra, de 70 anys i resident a París, en llibertat condicional i amb braçalet electrònic de localització, serà extradit a Espanya una vegada compleixi les seves condemnes a França.

La justícia francesa va autoritzar l’extradició de Ternera per l’atemptat de la casa caserna, però també per la seva presumpta implicació en l’assassinat del directiu de l’empresa Michelín Luis Hergueta a Vitòria, el 1980, així com pel finançament il·legal d’ETA a través de les herriko tabernas.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona