Política

Xile autoritza els matrimonis de persones del mateix sexe

L’anunci del president, el conservador Sebastián Piñera, de recolzar el projecte de llei va permetre desencallar-lo

Xile s’ha convertit aquest dimarts en el vuitè país d’Amèrica Llatina que ha legalitzat el matrimoni igualitari després d’aprovar un històric projecte de llei que permet les unions entre persones del mateix sexe, un dels majors anhels de la comunitat LGTBI al país.

En una jornada inèdita i celebrada transversalment, el Congrés ha donat llum verda a un projecte de llei que feia més de quatre anys que es discutia i que tan aviat com sigui promulgat permetrà que es casin dues persones del mateix sexe.

Amb aquesta decisió, Xile segueix la línia marcada per altres països llatinoamericans que ho van aprovar recentment com Costa Rica o l’Equador, i altres que fa anys que respecten aquest dret, com l’Argentina, el Brasil, Colòmbia, l’Uruguai i diversos estats de Mèxic.

“És un fet històric, revolucionari, que canvia la història de país i posa fi a l’abús sistemàtic cap a una certa mena de famílies”, va exclamar a Efe Ramón Gómez, encarregat de drets humans del Moviment d’Integració i Alliberament Homosexual (Movilh), una emblemàtica organització que fa anys que lluita per aquest dret.

Gràcies a l’aprovació d’aquesta llei, les persones del mateix sexe podran a més tenir drets de filiació, és a dir, tenir fills en comú.

La proposta va obtenir un ampli suport en totes dues cambres: en la Cambra dels Diputats es va aprovar per 82 vots a favor, 20 en contra i 2 abstencions; mentre que, hores abans, la Cambra Alta li va donar el vistiplau amb el suport de 21 senadors, 8 en contra i 3 abstencions.

Entre l’oposició, el suport va ser rotund i dins de l’oficialisme (centredreta) va ser majoritari, en part per l’embranzida que portava el projecte després que l’actual mandatari, el dretà Sebastián Piñera, es mostrés a favor i urgís la seva discussió el juliol passat.

Malgrat els recents avanços en matèria de drets socials, Xile és considerat com un dels països més tradicionals de la regió, especialment per la seva forta tradició catòlica.

Com a exemple, el divorci no es va legalitzar fins a 2004 i el dret a l’avortament només està contemplat des de 2017 en tres casos concrets (inviabilitat fetal, risc per a la vida de la mare o violació).

La iniciativa de matrimoni igualitari es va presentar en 2017 gràcies a l’impuls de l’expresidenta socialista Michelle Bachelet (2014-2018) i va estar estancada durant gairebé quatre anys.

En un gir sorprenent d’esdeveniments, Piñera va dir enguany que havia “arribat el temps” d’aprovar-lo, però l’anunci va caure com un gerro d’aigua freda entre els sectors més conservadors de la dreta, que en els últims mesos van aconseguir allargar al màxim la seva discussió.

Han estat les plataformes de drets socials les que han impulsat la seva tramitació i han lluitat perquè s’incloguin aspectes com eliminar l’homosexualitat com a causal de divorci culpós, reconèixer les unions contretes a l’estranger o definir l’ordre dels cognoms dels fills.

Fins ara i des del 2015, les persones homosexuals només podien unir-se sota la figura legal de l’Acord d’Unió Civil (AUC), que no reconeix drets de filiació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona