Política

Més inspeccions i dos docents a les aules afectades pel 25%

Aragonès anuncia una “ofensiva legislativa” com a resposta a la sentència del Suprem contra la immersió lingüística

El president anima a manifestar-se demà en la protesta convocada per Som Escola

Més inspeccions, dos docents a les aules afectades pel 25% de castellà i una “ofensiva legislativa”. Aquesta és la resposta que va anunciar ahir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a la imposició de percentatges d’ensenyament de les llengües pel Tribunal Suprem contra la immersió. En una declaració institucional després de reunir-se amb una cinquantena d’entitats i associacions de l’àmbit cultural, social i lingüístic, Aragonès va anunciar que s’ha donat ordre al cos d’inspectors de la Generalitat en l’àmbit educatiu perquè des d’avui mateix intensifiqui la supervisió dels projectes lingüístics vigents a cada centre per assegurar-ne el compliment. “Si la classe de matemàtiques s’ha de fer en català, cal garantir que es faci en català”, va exemplificar.

En paral·lel, davant la situació excepcional que viuen les escoles afectades per una sentència o per mesures cautelars sobre l’obligatorietat de realitzar un 25% de classes en castellà, el govern incrementarà els docents a les aules en qüestió per preservar el projecte lingüístic del centre. El conseller del ram, Josep Gonzàlez-Cambray, va explicar que a les classes on la justícia espanyola interfereixi, el seu departament posarà dos docents, mestres o professors, alhora “per reforçar el projecte lingüístic existent”. Cada centre decidirà “de quina manera estaran presents a l’aula acompanyant els alumnes”, va continuar. “Per minimitzar l’impacte de les sentències sobre les aules hem decidit incrementar els recursos educatius, i quina millor manera d’incrementar els recursos educatius que amb mestres, perquè en aquelles aules n’hi hagi dos alhora?”, va reflexionar.

35 sentències en aplicació

Segons va detallar Gonzàlez-Cambray, des del 2005 s’han registrat 82 sentències al respecte. A partir del 2015, 46, i, d’aquestes, 35 estan en aplicació i és en aquests 35 centres afectats on es reforçaran els professors. “S’hi han trobat els quatre consellers que m’han precedit”, va recordar Gonzàlez-Cambray. Educació també posarà en marxa al gener un pla de promoció de l’ús de la llengua catalana als centres amb l’ambició d’arribar a les 4.500 escoles i instituts del país.

D’altra banda, per protegir el sistema dels atacs judicials, el govern vol impulsar un desplegament normatiu per refermar el model educatiu català, una “ofensiva legislativa”, en paraules d’Aragonès, de la qual, tanmateix, no va avançar-ne els detalls.

“Ho farem buscant els consensos socials i polítics que històricament hi ha hagut al voltant del català en aquest país”, va assegurar, en un clar missatge al PSC perquè no “abandoni” la immersió “en el moment en què el català necessita més polítiques que el potenciïn i l’enforteixin”. De moment, els socialistes ja van votar dimecres al Parlament a favor de les mocions del Partit Popular i Ciutadans en defensa del 25% d’hores lectives en llengua castellana.

El president va fer la declaració al mateix saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat, on s’havia celebrat durant dues hores la segona cimera extraordinària sobre la llengua, centrada a abordar la resposta a la situació a l’escola Turó del Drac de Canet de Mar (Maresme).

Per tot plegat, Aragonès va instar la ciutadania a manifestar-se per la defensa del català en la protesta convocada pel col·lectiu Som Escola demà a Barcelona, a la qual acudirà personalment. “O ara o mai, perquè ens hi juguem el futur de la llengua, el futur del país”, va advertir el president.

LES FRASES

No només ens hi juguem el futur de la llengua, sinó el futur de Catalunya tal com l’hem entès fins ara
Pere Aragonès
President de la Generalitat
L’aprenentatge de les llengües no va de percentatges
Josep Gonzàlez-Cambray
Conseller d’Educació

Les famílies del Turó del Drac demanen respecte

L’Associació de Famílies (AFA) de l’escola Turó del Drac de Canet va demanar ahir a partits, moviments, col·lectius i entitats que no converteixin el centre “en escenari d’enfrontaments polítics, debats identitaris i disputes lingüístiques”. L’endemà d’una sessió de control al Parlament crispada centrada en la immersió en què Ciutadans va comparar la situació de Canet amb el terrorisme, l’associació de famílies va denunciar que se senten “utilitzades, difamades i tristes perquè s’està generant un relat fals que no es correspon amb l’ambient cohesionat que es respira a la nostra escola”. Al comunicat, les famílies exigeixen “responsabilitat política a tots els partits, especialment a aquells representants polítics que aquests dies han fet declaracions incendiàries i falses sobre la nostra escola”. També demanen als mitjans de comunicació que no contribueixin a difondre un relat fals que “amenaça de trencar el clima de bona convivència que sempre ha existit al centre” i desmenteixen que hi hagi cap moviment d’assetjament, aïllament i atac cap a cap alumne. Igualment, destaquen que cap família els ha traslladat mai, ni tampoc al Consell Escolar, la necessitat de revisar el projecte lingüístic aprovat per la comunitat educativa del centre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona