Política

Ingressa a presó l’exalcalde del PSC de Santa Coloma Bartomeu Muñoz, condemnat pel cas Pretòria

Ha de complir una pena de cinc anys i vuit mesos per la seva participació en la trama de corrupció urbanística

Muñoz ha ingressat voluntàriament a Quatre Camins després que l’Audiencia ha descartat suspendre la sentència

L’exalcalde del PSC de Santa Coloma de Gramenet Bartomeu Muñoz, ha ingressat a la presó de Quatre Camins (La Roca del Vallès), per complir la pena que se li va imposar l’Audiencia Nacional espanyola per l’anomenat cas Pretòria de corrupció urbanística.

Segons fonts jurídiques citades per l’agència EFE, l’exalcalde va ingressar diumenge passat a la presó de manera voluntària després que l’Audiencia descartés suspendre-li la pena, com havia sol·licitat la defensa.

Muñoz va ser condemnat a cinc anys i vuit mesos de presó i a pagar una multa de 5,4 milions d’euros per delictes de corrupció urbanística. La trama orquestrada per excàrrecs del PSC i i l’antiga CiU a canvi de comissions es va conèixer ara fa 12 anys. Al costat de Muñoz, també van ser condemnats l’exdiputat del PSC Luis Andrés García, ’Luigi’, i els exconvergents Lluís Prenafeta i Macià Alavedra, ja mort.

L’antic batlle socialista –va renunciar el 2009 arran de la seva imputació– és el primer dels condemnats que ingressa a presó. Prenafeta i Alavedra van arribar a un pacte amb la fiscalia pel qual el ministeri rebaixava la pena sol·licitada, de tal manera que no hi havia d’ingressar. En el cas de ’Luigi’, presumpte cervell de la trama, el seu ingrés a presó es troba suspès.

La xarxa es va embutxacar milions d’euros, directament o mitjançant intermediaris, en comissions obtingudes mitjançant operacions urbanístiques desenvolupades entre els anys 2002 i 2009 a les localitats barcelonines de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres (Maresme) i Badalona.

Segons la sentència, en lloc d’afavorir l’interès públic, aquestes operacions buscaven l’obtenció d’elevats rendiments econòmics per a promotors i inversors particulars, la qual cosa els va proporcionar importants beneficis i comissions. Els sentenciats, afegeix el tribunal, van ingressar aquests guanys “als seus patrimonis, o bé directament o bé canalitzades a través d’intermediaris, testaferros o societats administrades o controlades de fet pels mateixos”.

Segons la sentència, “Luigi” va idear o va liderar aquestes operacions, gràcies a què les seves relacions personals i d’antiga militància política amb càrrecs públics li permetien actuar com “aconseguidor”, “facilitador” o “intermediari”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona