Política

L’enemic del meu enemic

Rússia i la Xina estrenyen relacions militars, polítiques i econòmiques

Denuncien recents “pressions creixents occidentals”

La Xina i Rússia han estret les seves relacions polítiques, econòmiques i militars al llarg d’aquest any postpandèmia amb la realització d’una sèrie d’exercicis militars i declaracions diplomàtiques. Malgrat les complexes relacions entre tots dos països en el passat, Moscou i Pequín ja fa anys que cultiven unes bones relacions de veïnatge i respecte mutu. El que anomenen “pressions creixents occidentals” fa que les relacions entre tots dos estiguin en el seu millor moment de la història recent. El fet que Rússia estigui fent exercicis militars conjunts amb el segon exèrcit més fort del món, després dels Estats Units, no és un fet trivial ni passa desapercebut a les intel·ligències occidentals. Ara per ara, tots dos països han reconegut públicament haver efectuat cinc exercicis militars conjunts. L’agost passat, el ministre de Defensa rus, Serguei Xoigu, va anar a la Xina per assistir a uns exercicis de guerra conjunts. Era la primera vegada que unes tropes russes participaven en simulacres en territori xinès.

El mes passat, el cap de Defensa de Rússia va signar un full de ruta per aprofundir en els llaços militars amb la Xina, assenyalant els cada cop més freqüents vols de bombarders estratègics nord-americans a prop de les fronteres de tots dos països. El president rus, Vladímir Putin, i el líder xinès, Xi Jinping, han desenvolupat forts llaços personals per reforçar una “associació estratègica” entre els antics rivals comunistes, ja que tots dos s’enfronten a tensions amb Occident. De fet, els dos líders s’han trobat més de trenta vegades des del 2013 i fins i tot Xi ha qualificat Putin com el seu “millor amic”.

No només en temes de defensa s’han apropat els dos gegants, sinó també en l’àmbit diplomàtic i econòmic. Pel que fa a la política exterior, Pequín i Moscou comparteixen enfocaments similars a l’Iran, Síria, Veneçuela i fins i tot en un afer que remou encara a Washington com és el de l’Afganistan. I en el camp econòmic, la cooperació entre la Xina i Rússia s’ha fet més àmplia i profunda.

En els tres primers trimestres d’aquest any, el volum de comerç bilateral va assolir els 102.000 milions de dòlars, un augment interanual d’un 29,2%. Era la primera vegada a la història que superava els 100.000 milions. La intenció és augmentar la facturació comercial bilateral fins a 200.000 milions de dòlars en el termini de tres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona