Política

La justícia belga rebutja l’extradició de Valtònyc

El raper està “content” a nivell personal però sent “molta ràbia i molta impotència”pels músics empresonats a Espanya

La fiscalia té 24 hores per recórrer la decisió però els advocats del músic ho veuen “poc probable”.

La justícia belga ha sentenciat aquest dimarts que el raper Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc, no pot ser extradit. El Tribunal d’Apel·lació de Gant ha rebutjat entregar a Espanya el cantant per un delicte d’amenaces, després d’haver descartat ja els delictes d’injúries a la Corona i enaltiment del terrorisme pels quals també reclama la justícia espanyola. Ara, la fiscalia té 24 hores per recórrer la decisió però els advocats del músic ho veuen “poc probable”.

En sortir del tribunal aquest dimarts, Valtònyc, ha afirmat que a nivell personal està “content” però que, alhora, sent “molta ràbia i molt impotència” pels músics que estan complint presó a l’estat espanyol pels continguts de les seves lletres: “Si Espanya és un estat feixista i està al segle XVIII és perquè li interessa”.

“Avui, quatre anys després de començar aquest procés, el tribunal de segona instància ha tornat a dir que el que jo vaig fer no pot ser terrorisme, que no hi pot haver amenaces de mort en una cançó i injuriar el rei no pot ser delicte mai més a Bèlgica”, ha afirmat Valtònyc a la sortida de la vista. Ha estat molt ràpida i, segons ha explicat el raper, el Tribunal d’Apel·lació de Gant li ha comunicat que està completament d’acord amb la sentència de primera instància que ja va rebutjar l’extradició del músic.

Valtònyc ha reaccionat a Twittter amb una piulada i una fotografia davant l’ambaixada espanyola: “Primer t’ignoren, després se’n riuen, després t’ataquen i finalment, guanyes”.

“No hi ha extradició per cap dels tres casos”, ha assegurat l’advocat del raper Simon Bekaert després de conèixer la sentència, que confirma la decisió en primera instància. “Victòria! Després de tres anys de procediments legals, un desviament al Tribunal de Justícia de la UE i al Tribunal Constitucional belga, el Tribunal d’Apel·lació resol que Valtònyc no pot ser extradit”, ha assegurat Bekaert a Twitter.

“Ha triomfat la llibertat d’expressió i una interpretació democràtica del dret”, ha assegurat un dels altres advocats de Valtònyc, Gonzalo Boye, a aquest diari.

La justícia espanyola va reclamar a Bèlgica que entregués Valtònyc, condemnat a 3 anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de diverses cançons. “Rebutja l’extradició pels tres delictes, aquesta tarda rebrem l’argumentari que els ha portat a prendre aquesta decisió però hi ha una cosa que hem anat repetint i repetint perquè sembla que la gent se n’oblida, que això és llibertat d’expressió i els tres jutges del tribunal no ho han oblidat”, ha remarcat Arenas.

Crítiques

El raper mallorquí ha afirmat que està “content” a nivell personal: “Després de quatre anys, sóc lliure”. Una alegria, però, que no és total. El músic ha remarcat que sent “molt ràbia i molta impotència” perquè hi ha artistes en situacions semblants a la seva, com Pablo Hasél, que estan complint pena de presó. “A l’estat espanyol, avui hi ha rapers condemnats a presó, i sento molta impotència de no poder fer res per ell i veure com un estat membre europeu no està respectant un dret fonamental com és la llibertat d’expressió”.

En aquest sentit, Valtònyc ha carregat contra “el suposat govern més progressista de la història” que, diu, no està fent “res” per portar Espanya al segle XXI: “Té arguments per fer-ho, hi ha sentències que demostren que la llei espanyola no respecta la llibertat d’expressió, si Espanya és un estat feixista i està al segle XVIII és perquè li interessa”.

El músic s’ha compromès a treballar amb organitzacions de defensa dels drets humans per “pressionar i denunciar el que està passant a l’estat espanyol”, ara amb la resolució del Tribunal d’Apel·lació com a argument de “reforç”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Valtònyc ha assegurat: “Han dit que era llibertat d’expressió i que sóc una persona lliure, però no puc tornar a Mallorca”. També ha remarcat que “en principi puc moure’m en llibertat per Europa, però també dependrà del govern espanyol, de les euroordres que vulgui plantejar a partir d’ara”.

A més, s’ha mostrat molt crític amb Òmnium Cultural: “Les felicitacions d’ Òmnium són una merda si només es queden en felicitacions. Han de deixar de fer campanyes de màrqueting. Jo els he necessitat molt i no hi han estat. Menys tuits i més lluita de veritat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA